Appels

 

De appels vliegen me om de oren, als ik, balancerend op één voet, ze met de lange appelplukker probeer te plukken. De grootste hangen vaak bovenin en het is een hele kunst om die grootste dan ook te kunnen pakken. Het is dan ook teleurstellend als ik net misgrijp en de appel richting gracht valt. Gelukkig zijn de ganzen blij met dit lekkere hapje, zodat ‘ie niet verloren gaat!
Ik maak er moes, hete bliksem, taart, toetjes en flappen mee. Graag laat ik u meegenieten van de herfst door u wat tips te geven bij het verwerken van appels en in dit geval goudrenetten.

Appeltaart maak ik altijd gewoon met de huis, tuin –en keuken mix, nu volop te koop bij onze eigen supermarkt. De rozijnen laat ik wellen in grand marnier of rum, opdat de taart een bijzondere smaak krijgt. Vergeet de kaneel niet, dit mag rijkelijk worden gebruikt!
De kinderen zijn echter niet altijd dol op rozijnen. Ik maak dan ook altijd een taart zonder. Dan strooi ik een laagje custard op de bodem, voor het appelmengsel erop gaat.
Verder kunt u nog walnoten toevoegen of een laagje amandelspijs op de bodem uitsmeren.
Als de taart net uit de oven is, kunt u een de bovenkant bestrijken met warme abrikozenjam, zodat het een prachtige taart wordt!

Apple crumble is een heerlijk en eenvoudig toetje;
Per persoon een goudrenet schillen en in stukjes snijden. Dan per appel 25 gram roomboter, 25 gram bloem en 25 gram suiker tot een kruimeldeeg mengen en dit over het appelmengsel strooien. Het leukste is natuurlijk als ieder zijn eigen “crumble” bakje heeft. 20 minuten in de oven op stand 180 gr. en u heeft een heerlijk nagerecht.

Appelflappen kunt u eenvoudig maken, door een plakje bladerdeeg te nemen en het als een “flapje” te vouwen. De helft vult u dan met een door u samengesteld appelmengsel. Dan vouwt u het dicht, drukt het wat aan met een vork en besmeert u de flap met wat geklutst ei of water. Hierover wat basterdsuiker strooien, en ook dit kan ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven. Altijd handig bij onverwacht bezoek!

De geur van deze gerechten doen denken aan vroeger, thuis en aan gezelligheid. Geniet ervan!

Een gedachte over “Appels

  • 5 oktober 2011 om 22:11
    Permalink

    Een spijkster die dit schrijft ? Ongekende talent ,
    Groet . Een vv Poolster man en oud spijksterinwoner . Alje

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda