’T ZIELHOES

De gemeenteraad van Eemsmond heeft besloten de rechtszaak door te zetten om de exploitant van ’t Zielhoes uit het horecabedrijf te zetten. De politiek wil zijn zin doordrukken, Noordpolderzijl zal en moet veranderen. Ik wil het hier niet over het te bouwen wadloopcentrum hebben en ook niet over de camping. Ik wil me beperken tot het horecabedrijf.
Zelf hebben mijn vrouw en ik 25 jaar horecabedrijven geëxploiteerd. Eetcafé Vidocq hebben we gedurende die hele periode bestierd. In ons laatste jaar hebben we daar onze miljoenste dinergast mogen ontvangen. Daarom lijkt het mij dat ik enig recht van spreken heb.
Een horecaondernemer moet visie hebben, dienstbaar zijn en goed luisteren naar zijn gasten. Hij of zij moet blij en trots zijn dat mensen de moeite nemen om het bedrijf te bezoeken. De exploitant van ‘t Zielhoes is daar kennelijk heel goed toe in staat. De geschiedenis van ’t Zielhoes gaat al terug tot in de 19e eeuw. Kennelijk weet zij de gasten zo goed aan zich te binden, dat die zich verenigd hebben in de “Vrienden van Noordpolderzijl”. Nou, alles in orde, zou je dus zeggen. De exploitatie loopt goed en de gasten zijn tevreden.
Maar helaas, de politiek beslist anders. Het gemeentebestuur van Eemsmond heeft besloten dat de exploitant het veld moet ruimen en dat de Smyrna kleedjes van de tafeltjes verwijderd moeten worden. Het moet moderner, stijlvoller en eigentijdser. In mijn verbeelding zie ik de loungesets al op het terras staan. De politici dragen alle elementen aan, die er voor zullen zorgen, dat ’t Zielhoes op deze manier geen toekomst zal hebben. Zij hebben geen enkel inzicht in de horeca en daarom moeten zij zich er ook niet mee willen bemoeien. Eén van de belangrijkste principes van ondernemen, vervang nooit een succesvol concept, wordt hier totaal genegeerd. Het feit dat de politici geen enkel oor hebben voor de bezoekers, die unaniem willen dat alles bij het oude blijft, voorspelt weinig goeds.
Maar ach, tegen de tijd dat Noordpolderzijl op een fiasco is uitgelopen, zitten de bestuurders van Eemsmond vast wel weer elders op het pluche of kunnen ze het debacle vanuit hun eigen loungeset thuis, risicoloos volgen.

Dorpsagenda