Spijksterdag 2023 groot succes

De Spijksterdag / Gastendag afgelopen zaterdag is in alle opzichten zeer succesvol verlopen. 

Om 10:00 uur kon de dagvoorzitter in het Spiekhoes een volle zaal verwelkomen met Spieksters en oud Spieksters. Na de welkomstwoorden van de voorzitter Dorpsbelangen Nanco Nanninga en de wethouder Jan Menninga van de gemeente Eemsdelta zat de stemming er gelijk goed in. Vele verhalen en herinneringen werden uitgewisseld. Oude foto’s werden bekeken en opvallend was dat veel oud Spieksters allerlei wetenswaardigheden verzamelen over ons dorp. Job oet Spiek zorgde voor de muzikale omlijsting.

Na de middaglunch werden de routeboekjes uitgereikt waar de deelnemers hun informatie konden halen over de middenstand in Spijk van vroeger en nu. Het werd een drukte van belang door het hele dorp. Veel (oud)middenstandspanden waren voorzien van uithangborden. De foto expositie ingericht door Emmy en Anjo Pijper en Henk Sikkema in de werkplaats van Jaap Stuve werd ook goed bezocht. Ook waren in het dorp etalages ingericht. Fijn dat het hele dorp hier zo spontaan aan heeft meegewerkt. Bij kerk, school, molen en een aantal winkels kon men ook naar binnen. Iedereen heeft weer even kennis kunnen nemen van hoe het vroeger was en het nu is. De route was ook met de bus te volgen. Negen bushaltes waren er in het dorp uitgezet. Overal kon in en uit worden gestapt. 

Rond half vijf was iedereen weer bij het Spiekhoes. Buiten was goed vertoeven in het zonnetje op de picknickbanken. Binnen kon men nog een aantal spiekster dorpsfilms bekijken.  Voor de kinderen was er een goochelaar, konden ze ballonnen vormen, schminken en het luchtkussen mocht natuurlijk niet ontbreken.

Iedereen kon ook nog meedoen aan het oplossen van een aantal pittige vragen over Spijk. De inzender met de meest goede antwoorden kon ook nog een leuke prijs winnen. Onderstaand de vragen met de goede antwoorden:

Welke tekst staat op de luidklok in de kerk in ‘t–Loug ?

  1. Mijn tijden zijn in Uw hand.
  2. Bim Bam je krijgt er nooit genoeg van 
  3. De levenden vereen ik, de doden beween ik
  4. Ik ben de Alpha en de Omega

Het juiste antwoord: 3

Welke smid hamerde tot ver in de nacht door op zijn aambeeld. Was dat:

  1. Smid Goelema
  2. Smid Pastoor
  3. Smid ter Veer
  4. Smid Maring

Het juiste antwoord : 1

In welk jaar is de duikerbrug gebouwd aan de Hoofdweg Noord over het Spijksterriet. Was dat in:

  1. 1836
  2. 1856
  3. 1876
  4. 1916

Het juiste antwoord : 2

Pieter Keuning was de auteur van het boek  “Kinderen in verstand en in boosheid”. Zijn vader was hoofdonderwijzer in Spijk aan de:

  1. Hervormde School
  2. Gereformeerde School
  3. Openbare School

Het juiste antwoord : 2

In de dertiger jaren zijn veel woningen gebouwd in Spijk. De bouwstijl van deze woningen was veel volgens de:

  1. Rotterdamse school
  2. Amsterdamse school
  3. Groninger school
  4. Leidse school

Het juiste antwoord : 2

De prijswinnaars zijn aan het einde van de middag bekendgemaakt en de prijzen zijn uitgereikt. Hiermee werd ook de dag besloten en onder het genot van muziek van Theo Uil bedankte de dagvoorzitter iedereen die heeft meegewerkt aan het welslagen van deze dag. 

Het avondprogramma met een optreden van Jan Henk de Groot en Duo Flex werd aangeboden door het bestuur van het Spiekhoes in verband met de opening in april jl. Heerlijke luistermuziek van Jan Henk de Groot en een spetterend optreden van Duo Flex en er werd nog tot in de late uurtjes gedanst.

Namens de commissie Spijksterdag / Gastendag
Thomas Pastoor

Foto’s Jan Doeke Pijper:

Foto Anjo Pijper :

We hadden nu eindelijk de reünie, die uitgesteld was vanwege corona, Lagere school klas 1968
Het was een prachtige dag en we hebben erg genoten.

Anjo Pijper

Dorpsagenda