Kerstgevoel

Het is er niet zomaar, het is iets wat moet worden voorbereid, gekoesterd en gevoed, opdat het kan groeien
Menig bedrijf heeft zijn personeel laten overwerken, om in de nacht na sinterklaas de zaak om te toveren tot een sfeervolle, harmonieuze kerststal, waarin je wordt verleid allerlei zaken aan te schaffen om die onvergetelijke kerst te kunnen beleven.

Ik heb altijd een paar dagen nodig om me aan te passen aan die overkill aan flikkerlichtjes, belletjes, overenthousiaste Kerstmannen en warmte die ons vanaf het beeldscherm wordt opgedrongen. Meestal zijn er één of twee kerstmarkten voor nodig om in de stemming te komen.
Dan is de winterfair van een oud-collega in Kropswolde uitermate geschikt voor dit doel. Echt vuur in een rustieke vuurkorf, kruidige glühwein, mooie brocante en eerlijke -en streekproducten in een oude schuur zonder teveel opsmuk.             Ook de kerstmarkt in de showroom van Klaas was een fijn moment om mensen te zien, te spreken en inspiratie op te doen.

Dit jaar was ik een beetje recalcitrant. Ik wilde ik er niet aan dat het alweer richting kerst ging, en had me er dus ook nog niet in verdiept wanneer er een kerstfair was. Het kon allemaal nog wel.
Voor mijn gevoel stonden al die spullen nog maar net op zolder, en ik moet bekennen dat een aantal dingen daar zelfs helemaal niet zijn beland.

Toen op uitnodiging eerst maar eens een kerstmarkt in een kwekerij bezocht, waar we na de eerste oh’s en ah’s in het kerstgedeelte alleen maar een lange rij kerststerren zagen, badend in TL licht.
Gelukkig waren de hapjes lekker, het koor vermakelijk, en maakte de vriendelijke dame achter de kassa e.e.a. goed door een kerstkleinigheidje mee te geven na het afrekenen en hadden we een heel gezellige avond in de plaatselijke kroeg.

Het kerstgevoel wilde echter maar niet komen, dus naar Fré en Ankie voor de boom.
Natuurlijk te laat met deze actie, want onze grote, dichte en vooral hoge boom, was er niet meer. Meesmuilend sleepten zoonlief en ik het ding achter ons aan om het in de auto te ploffen en richting huis te kachelen.
Na het acclimatiseren is de boom maar op een speciekuip geparkeerd, opdat het nog wat leek. Lampjes gecheckt en erin gehangen, waarop de jongens zich konden uitleven op het versierwerk. Prachtig, tot bleek dat de lampjes het loodje hadden gelegd…

Nieuwe lampjes waren gelukkig voorradig en ik stapte parmantig met de nog op zolder ontdekte doos vol kerstspul de trap af en nam alle 17 treden tegelijk. Ik kreeg zeer sterk de indruk dat het niet meer goed zou gaan komen!

Vandaag echter is het er!
De kerstmarkt in Bourtange was het laatste zetje dat mijn eigenwijze brein nodig had om te zien waar het om gaat!
Gezelligheid, warmte, mooie mensen die hun best hebben gedaan om mooie dingen te laten zien of proeven. Blije gezichten en iedereen in de relaxmodus.

Weer thuis gaan de kaarsen bij de voordeur aan en schuiven geliefde familieleden en vriendinnen aan een tafel vol kerstgezelligheid. De belletjes mogen tinkelen, de lichtjes mogen flikkeren en de Kerstmannen mogen dansen tot ze erbij neervallen, fijne kerst allemaal!!!

Deze diashow vereist JavaScript.

One thought on “Kerstgevoel

 • 23 december 2013 om 10:56
  Permalink

  Lieve Alida, bedankt voor al je mooie verhalen het afgelopen jaar. Elke keer weer als ik ze lees dan neem je me mee naar de plek waar je verhaal zich bevind. Ga vooral door met het schrijven van je prachtige verhalen, mij doe je er zeker een enorm plezier mee.
  We wensen jouw en je gezin fijne kerstdagen en een fantastisch 2014.

  Vrede en geborgenheid,
  er zijn voor elkaar,
  bouwen aan goede relaties,
  elke dag van het (nieuwe)jaar!

Reacties zijn gesloten.