Ere zij de gsm-mast in den hoge


Ieder jaar, om in de kerststemming te komen, bezoeken wij het kerstconcert van Erwin de Vries in ’t Zielhoes in Noordpolderzijl. Zo ook dit jaar, op zondagmiddag 15 december. Het optreden was volledig uitverkocht, dus het was dringen om een zitplaats te bemachtigen. Wij namen plaats aan een tafel voor tien personen. 5 stoelen waren gereserveerd voor een gezelschap. Toen dat arriveerde bleek het te bestaan uit twee dochters, een vader en een moeder en naar ik vermoed, de zus van de moeder. Zodra ze zaten, haalde een ieder een smartphone tevoorschijn om daarmee direct aan de gang te gaan. De enige conversatie betrof wat er op Facebook of andere sociale media was geschreven. Tijdens het concert zijn ze hiermee voortdurend doorgegaan. Om de beurt maakten ze een foto van de optredende artiesten om die à la minute, voorzien van een pakkende tekst, op hun Facebookpagina te plaatsen. Veel te luid brachten ze elkaar op de hoogte van hun onbenullige schrijverij. Dit gedrag was zo storend, dat minstens de helft van de fantastische teksten van Erwin de Vries, aan mij voorbij zijn gegaan. Vurig hoop ik, dat dit gezin in staat is tijdens het kerstdiner, een paar uurtjes de smartphone ter zijde te leggen.

We hebben alweer gereserveerd voor het kerstconcert van volgend jaar. Ik hoop dat De Vries dan zal zingen: “Nu zijt wellekome, maar dan wel zonder die lamlendige smartphone”.

Ik wens u hele fijne Kerstdagen toe, met voldoende tijd voor goede gesprekken en bezinning.

Dorpsagenda