Update Spiekhoes (voorheen MFC) najaar 2023

Update Spiekhoes (voorheen MFC) | Najaar 2023

Waar is en wordt nog aan gewerkt?
Na de opening op 21 april jl. zijn we uiteraard doorgegaan met het afronden van de werkzaamheden in het Spiekhoes. Zo zijn in de opbaarruimte ’t Riet nieuwe kunststofkozijnen aangebracht en een airco geplaatst. Binnenkort worden er rolluiken aan de buitenkant gemonteerd en wordt de entree van matglas raamfolie voorzien.
Om de akoestiek verder te verbeteren zijn in de Wierdezaal vier akoestische plafondpanelen in diverse kleuren gemonteerd. Binnenkort wordt akoestische, doorschijnende raambekleding aangebracht bij de entree. Ook worden er in de Cereszaal vier akoestische plafondpanelen gemonteerd.
Er is een waterontharder geplaatst, sterkere lampen gemonteerd in de Wierde- en Cereszaal en attributen voor de barverlichting aangeschaft. Ook is er door een vrijwilliger een bij de inrichting passende katheder gemaakt, voorzien van een gedrade richtmicrofoon. Vrijwilligers werken momenteel hard aan de balkons en het herstellen en verven van de muren in de Kwelderzaal. De planning is dat de vloerbedekking in november a.s. is gelegd op de balkons. We verwachten dat één dezer weken de voorzetramen aan de buitenkant voor het glas in lood van de Kwelderzaal worden geplaatst. Ook zullen de deuren van de entree van het Spiekhoes en enkele andere deuren in (groene) kleur worden ‘gewrapt’. Verder werken we aan de bestrating rondom het Spiekhoes. Zo willen we aan de zijde van de Nesweg o.a. een terras aanleggen.
En … zeker niet onbelangrijk: de komende maanden gaan we de klimaatbeheersing in het gebouw verder verbeteren. U ziet wel: we zitten niet stil …

Website
Sinds april jl. is onze website in de lucht: https://spiekhoes.nl. We zijn er druk mee in de weer om hem up-to-date en interactief te maken.

Biljart
Met een belangstellende Spiekster hebben we de afgelopen maanden gezocht naar een verrijdbaar biljart voor de Wierdezaal. Dit is helaas nog niet gelukt. Wel hebben we een interessante optie bekeken van een gebruikt vast wedstrijdbiljart. Als bestuur hebben we echter besloten dit niet aan te schaffen. Het grote biljart is niet te verplaatsen en kost daardoor permanent veel ruimte in de Wierdezaal. Bovendien is er geen garantie dat het biljart regelmatig wordt gebruikt en biljartactiviteiten gecoördineerd worden. We gaan daarom verder op zoek naar een passend, verplaatsbaar biljart waarbij we proberen gebruik te maken van fondsen.

Vrijwilligersgroep
De maandagochtend vrijwilligersgroep (ca. 8 personen) is ook weer actief na het zomerreces. Ze is o.a. bezig met het afwerken van de vloeren en wanden van de balkons in de Kwelderzaal, het klaarzetten en opruimen van stoelen/tafels, groenonderhoud, schoonmaken in- en om het Spiekhoes. Overigens wordt het nuttige met het aangename verenigd tijdens deze ochtend. Lijkt het je ook wat om mee te draaien in deze groep? Meld je aan bij één van de bestuursleden.

Welke activiteiten zijn er geweest en worden er verwacht?
Sinds de opening (maar ook daarvoor al) zijn er al legio grote(re) en kleine(re) activiteiten geweest in het Spiekhoes.
Wekelijks hebben diverse verenigingen hun intrek in één van de zalen, waarbij de maandagavond zeer favoriet is. Zo nu en dan wordt het Spiekhoes ook gebruikt voor activiteiten van bijvoorbeeld de gemeente en bijvoorbeeld voor trainingssessies voor het personeel van Buist Plusmarkt. In mei vond de 4 mei herdenking deels plaats in het Spiekhoes en is er een geslaagde toneelavond geweest.
In juni was er o.a. een informatieavond over de N33. Ter ere van de feestweek zijn er ook festiviteiten gehouden, waaronder een avond van CBS met Erwin de Vries. De Gastendag op 10 juni, gevolgd door het openingsfeest Spiekhoes. In september was er een geslaagde Bingoavond georganiseerd door het Team Jesper. Ook is er de afgelopen maanden een aantal herdenkingsdiensten gehouden.
Activiteiten van de komende maanden. Er zijn bijeenkomsten van de Visclub HC De Karper, waaronder de maandelijkse klaverjasavonden. De Ontmoetingsgroep 55+ Spijk organiseert weer de nodige activiteiten en 1 x maand is er een koffieochtend (data volgen zsm). De Volksdansgroep Spijk is weer van start gegaan en de muziekvereniging repeteert iedere maandagavond. Op 17 november is er een bingoavond in de Kwelderzaal, georganiseerd door ‘Bie de Jongens’ met wederom een optreden van Ancora.
Als bestuur en beheer van het Spiekhoes onderzoeken we nog hoe we het huiskamer idee verder vorm kunnen geven. Mocht u hier ideeën over hebben, laat ze ons weten.

Bestuurstaken
De realisatie van het Spiekhoes betekent dat bestuursleden zich op andere aandachtsgebieden (kunnen) gaan richten. Daarnaast hebben Mathilde Lievers en Kim van Zwol aangegeven te stoppen met hun bestuursfunctie. Hoewel begrijpelijk, spijt het ons heel erg. In het najaar willen op gepaste wijze afscheid nemen van beide dames. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar twee nieuwe, liefst vrouwelijke bestuursleden. We zoeken met name naar een penningmeester en een algemeen bestuurslid. Mocht u interesse hebben voor een bestuursfunctie, dan kunt contact opnemen met een bestuurslid.

Groeten van het Spiekhoes-bestuur
Jan den Boer
Johnny Sikkema
Henk Stinissen
Klaas Kooistra
Piet Wiersema
Ab Reitsm
a

Dorpsagenda