Info omtrent Sint-Maarten en Sinterklaasintocht

In verband met de diverse landelijke maatregelen die genomen zijn om het coronavirus tegen te gaan, zullen diverse mensen zich vast afvragen wat voor gevolgen dit heeft voor de jaarlijkse activiteiten zoals Sint-Maarten en Sinterklaasintocht in Spijk.

Sint Maarten
Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan gewoon doorgaan. De kinderen mogen liedjes zingen bij de deur! Maar ze moeten wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek.

Tip voor de ouders:
* Houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk.
* Houd afstand, ook van de kinderen.
Tips voor de uitdelers:
* Geef verpakte traktaties
* Zet buiten een lampion of windlicht neer zodat de kinderen weten dat je open doet.
Alle tips voor Sint Maarten in coronatijd kunt u lezen via:
https://veiligheidsregiogroningen.nl/nieuws/tips-voor-sint-maarten-in-coronatijd/

Sinterklaasintocht zaterdag 21 november
Ondanks het harde werk van de Sinterklaascommissie heeft de gemeente nog geen akkoord gegeven op onze coronaproof Sinterklaasintocht in Spijk. Het wachten is nu op 18 november, in de hoop dat de maatregelen zullen worden versoepeld. Tot die tijd helaas geen intocht. Wel zullen de kinderen sowieso op 21 november een cadeautje van Sinterklaas thuis bezorgd krijgen. Hiervoor moet men zijn of haar kind(eren) wel opgeven. Dit kan via https://www.spijk.net/2020/10/sinterklaasintocht-2020/

Niet meedoen: briefje op deur
Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep hoort, overweeg dan om niet mee te doen. Voor ieder die niet aan Sint Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur. Maar je kunt natuurlijk ook onze posters voor het raam hangen. Deze kun je hier downloaden en voor het raam hangen.
Printbare posters voor Sint Maarten 

Voorverpakte traktaties
Wil je wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties.

Ondernemers
We raden winkeliers af om een Sint Maarten-evenement te organiseren, zeker als de winkel open is. Ook de organisatie van lampion-optochten raden we af. Zo kunnen we extra drukte en toeloop voorkomen. Als we ons samen aan deze voorzorgsmaatregelen houden maken we dit jaar van Sint Maarten, ondanks de coronacrisis, toch een mooi kinderfeest.
Tot slot: als er nog aanvullende maatregelen of adviezen gaan gelden, vindt u deze op de website van uw gemeente en Veiligheidsregio Groningen.

Monique Kats
Stichting Dorpsbelangen Spijk

Dorpsagenda