Kleuters in Spijk behalen beweegdiploma

Kleuters in Spijk behalen hun Nijntje beweegdiploma!
De afgelopen week werden er Nijntje Beweegdiploma’s uitgereikt aan de kleuters en peuters uit Spijk
De kleuters van obs Fiepko Coolman en cbs de Borgstee hebben het afgelopen half jaar iedere week bewegingslessen gehad van juf Maaike, sportcoach van het Huis voor de Sport Groningen werkzaam in de gemeente Delfzijl. Deze lessenreeks werd afgesloten met het behalen van het Nijntje Beweegdiploma. De gemeente Delfzijl heeft het mogelijk gemaakt dat er op elke school in de gemeente Delfzijl Nijntje beweegdiploma wordt gegeven.

Glimlachend van oor tot oor
De afgelopen week was het zover en ontvingen alle kleuters het Nijntje Beweegdiploma. Tijdens een feestelijke uitreiking in de gymzaal waar ook ouders en opa’s en oma’s van de partij waren.
Twintig weken lang is er met veel plezier bewogen en zijn er veel nieuwe dingen geleerd, die uiteindelijk hebben geresulteerd in het Nijntje Beweegdiploma. Alle leerlingen waren trots en ontvingen met een glimlach van oor tot oor hun diploma uit handen van juf Maaike en wethouder Menninga, die speciaal voor de gelegenheid was langsgekomen om de diploma’s uit te reiken.

Het beweegdiploma
Het Nijntje Beweegdiploma is een beweegprogramma vanuit de KNGU. Kinderen leren spelenderwijs in ongeveer 20 goed onderbouwde lessen de basisvormen van bewegen. Als beloning krijgen kinderen het Nijntje Beweegdiploma waarop staat wat ze geleerd hebben.

Waarom is het belangrijk?
De grootste motorische ontwikkeling vindt in de eerste levensjaren plaats. Als je van heel jongs af aan veel en gevarieerd beweegt, leer je hoe je je lichaam moet gebruiken en ontwikkel je de belangrijkste spiergroepen. Die spieren komen op latere leeftijd heel goed van pas. Zo is het in de toekomst makkelijker om bewegingen sneller en beter uit te voeren. Vroegtijdig goed leren bewegen heeft ook invloed op het opnemen, het begrijpen en het verwerken van kennis. Kinderen die op jonge leeftijd op een leuke manier voldoende beweging krijgen, hebben meer kans om gezond en evenwichtig op te groeien.

De vaardigheden die kinderen op jonge leeftijd meekrijgen via de Nijntje beweeglessen nemen ze overal mee naar toe. Of ze nou gaan hockeyen, zwemmen, turnen, voetballen of spelen in de speeltuin. Een vroege kennismaking met bewegen in combinatie met plezier vergroot de kans dat kinderen lekker in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben en een sportieve levensstijl aannemen. Kinderen die aan de lessen deelnemen boeken vooruitgang op motorisch, fysiek, mentaal en cognitief terrein.

Juf Maaike
Sportcoach te Delfzijl
Huis voor de Sport Groningen

*foto’s Linda Scheltens