Ramen en deuren gesloten houden

Ramen en deuren moeten noodgedwongen bij de bewoners rondom de kerk gesloten blijven. Het torentje van Spiek riekt een uur in de wind naar rotte eieren.

De Gemeente Delfzijl, PKN en de Stichting Oude Groninger Kerken zijn al jaren bezig om te kijken hoe ze de sanering kunnen uitvoeren en hoe deze moet worden gefinancierd. Wij als bewoners zijn het spuugzat om zeker bij temperaturen rond de dertig graden noodgedwongen de ramen te moeten sluiten. Buiten in een verkoelende bries zitten is ook geen optie. Laat het duidelijk zijn dat deze lucht ook bij 20 graden het huis wordt ingeblazen. De afgelopen weken hebben vele buurtgenoten al meerdere keren contact gezocht met de Gemeente Delfzijl. Delfzijl denkt door het continu aanvoeren van “vers” water het rottingsproces van bladeren op de bodem van de gracht te kunnen stoppen. Er liggen meters dikke lagen bladeren op de bodem van de gracht en dit is allemaal al in 2016 door de jongens van De Weerdt nauwkeurig in kaart gebracht. In 2004 is slechts een deel van de bodem schoongemaakt omdat de kraan destijds niet eens over de helft van de gracht kon reiken. Op de andere helft liggen dus bladeren die er al decennia liggen.

Inmiddels is er ook al contact gezocht met de Provincie aangezien er vanuit de Gemeente Delfzijl geen enkele actie wordt ondernomen. Het is niet uitgesloten dat er ook andere instanties worden gewaarschuwd aangezien het waarschijnlijk erg ongezond is om deze lucht van rotte eieren elke dag te moeten inademen.

Het is jammer dat de koningin Spijk niet komt bezoeken want dan was het waarschijnlijk vlot geregeld.

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda