Molenstenen Ceres gescherpt

Afgelopen zaterdag (8/7) hebben we in de molen bezoek gehad van Hans Titulaer. Hij heeft de molenstenen gescherpt en alles opnieuw afgesteld.

Blokje hier en latje daar, geweldig hoe je heel simpel veel dingen kunt veranderen, maar je moet het wel weten! Hans wist alles. Geweldig hoe hij uitlegt wat hij doet en waarom hij het doet. Het is ook prachtig hoe het Groninger Landschap achter ons staat. Zij bekostigen dit allemaal toch maar even.

Ebo, Ronny, Thomas en ik zijn vele malen de trappen op en neer gekomen. Als je ziet hoe een molensteen word gelicht en gedraaid, simpel, en alles is in de molen om dit te doen. De kraan stond op een andere plek en moest eerst worden omgebouwd. Boven in de kap hangt een oude takel waar ze vroeger de spil van de stenen mee lichtten. Uiteindelijk hebben we toch maar voor een andere kettingtakel gekozen. Er kwam veel stof bij vrij dat uiteindelijk toch snel verdwenen was.

Vroeger werden de werkzaamheden met een hamer en beitel verricht. Vandaag de dag doen we het met een slijpsteen, elektrische beitel en een schuursteen van hetzelfde materiaal als een slijpsteen.

Het was een lange dag en al met al zeker de moeite waard. Hij draait weer als een tierelier. Een genot om hier vrijwilliger te mogen zijn.

Kom eens kijken, de koffie staat altijd klaar.

Het molenteam.
Jan Doeke Pijper