Oranjevereniging

Zo nu en dan krijg ik naar aanleiding van mijn columns het verwijt, dat ik te weinig rekening hou met diep gewortelde tradities in ons dorp. Kennelijk zijn oude gebruiken voor Spijksters erg belangrijk.
Zo’n prachtige traditie is de viering van Koningsdag. Het is nog niet zo lang geleden dat de vlag met oranje wimpel ’s ochtends werd gehesen en de schoolkinderen een aubade hielden op ’t Loug.
Nu dreigt door een gebrek aan vrijwilligers, de traditionele Koningsdag in Spijk een roemloze dood te sterven.

De Oranjevereniging is niet de enige club die worstelt met het vinden van vrijwilligers. Hoe komt het toch dat een groot aantal dorpsgenoten en in het bijzonder jongeren, niet bereid zijn vrijwilligerswerk te doen. Een aantal actieve jongeren daargelaten. Vrijwilligerswerk is niet alleen voor de dorpsgemeenschap belangrijk, je kunt jezelf hierdoor ook verder ontwikkelen. Als je zitting hebt in een bestuur, leer je zaken plannen. Soms moet er een brief geschreven worden naar instanties of het Gemeentebestuur. Ook een overleg, met bijvoorbeeld een wethouder, is een goed leermoment. Een gezond financieel verenigingsbeleid behoort ook tot de aandachtsvelden. Met andere woorden, als bestuurslid van een vereniging doe je heel veel ervaring en vaardigheden op, waar je de rest van je leven baat bij hebt.
Sla twee vliegen in één klap. Meld je aan als bestuurslid van de Oranjevereniging. Doe daarmee iets voor het dorp en werk ondertussen gelijktijdig aan je persoonlijke ontwikkeling.

P S:. Stem vooral voor het behoud van een vrolijke Koningsdag in Spijk.

2 gedachten over “Oranjevereniging

 • 30 januari 2016 om 17:09
  Permalink

  Een hartstikke leuk betoog, Piet-Jan, maar toen ik die leeftijd had, had ik het toch echt te druk met allerlei andere dingen, zoals een baantje, sport, meisjes, om maar een paar voorbeelden te noemen. Bovendien stelde ik m’n vrijheid zeer op prijs en had ik helemaal niet de behoefte om me met “ouderen” in het verenigingsleven te storten… Vooral optrekken met mensen van je eigen leeftijd vond ik erg belangrijk, en reizen uiteraard… Als jongeren eerst de wereld rond trekken hebben ze, mijns inziens, naderhand een vereniging veel meer te bieden, mochten ze die ambitie al hebben…

 • 31 januari 2016 om 12:39
  Permalink

  Als oprecht republikein wil ik toch iets zeggen over Koningsdag en het feit dat ik het heel vreemd zou vinden dat de oranjevereniging in Spijk vanaf 2016 niet meer zou bestaan omdat er zich geen nieuwe bestuursleden aandienen. Hoe komt het dat er geen animo is om iets te organiseren voor de kinderen op koningsdag???

  Ik ga een heel eind met Onne en zijn stelling over “de jeugd” mee. Met in mijn achterhoofd nog wel de vraag wat we onder jeugd verstaan. Als ik de jaren in Spijk terugspoel is het vooral “de jeugd van het voortgezet onderwijs” die het vooral verderop zoekt. Naar Groningen of richting Appingedam/Delfzijl. De mooie feesten daar hebben een zeer grote aantrekkingskracht op de kinderen van het voortgezet onderwijs (en geef ze eens ongelijk). In Spijk is de feestavond van de OV al jaren geleden gestopt wat hier ongetwijfeld mee te maken heeft.

  Bij de voetbalvereniging zitten vooral oud speler/spelers/ouders van spelers in het bestuur. Bij gym zitten vooral ouders van jeugdleden in het bestuur. Bij de visvereniging zitten vooral hengelaars in het bestuur. Kan op die manier wel alle verenigingen aflopen.

  Dan kom ik tot de volgende vraag: waarom melden de Spijkster ouders, waarvan de kinderen op de basisschool in Spijk zitten, zich niet bij Edwin aan??

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda