Vluchtelingen

Dagelijks zien we op de televisie de beelden van vluchtelingen, die onder de meest barre omstandigheden een veilig heenkomen in het Westen proberen te zoeken. Van jong tot oud ontvluchten de mensen oorlogsgebied waar ze hun leven geen moment zeker zijn.

Het platteland heeft een traditie vluchtelingen op te vangen en te verbergen. In WO 2 hebben tienduizenden onderduikers daar een veilig onderkomen gevonden. De plattelanders die de vluchtelingen toen opvingen, deden dat met gevaar voor eigen leven. Als eerbetoon aan deze moedige mensen en omdat we de morele plicht hebben een helpende hand toe te steken naar de ontheemden van nu, heb ik op persoonlijke titel de volgende brief aan Stichting Dorpsbelangen Spijk gestuurd:

Spijk, 1-11-2015
Aan het bestuur Stichting Dorpsbelangen Spijk.

Beste bestuursleden,
Ongetwijfeld zijn jullie op de hoogte van het verzoek van Minister Plassterk aan de provincies, om opvanglocaties aan te dragen voor vluchtelingen. Per provincie betreft het 2000 à 2500 opvangplaatsen.
Afgelopen week presenteerde de provincie Drenthe een plan, waarin bijna alle Drentse gemeenten een deel van de opvang voor hun rekening willen nemen. Dat de Rijksoverheid opteert voor grootschalige opvang en de provincie de voorkeur geeft aan meerdere kleinschalige opvang, doet niets af aan het aanbod van Drenthe.

Het lijkt mij overbodig de noodzaak van opvang van vluchtelingen te benadrukken. De beelden van vluchtelingen uit oorlogsgebieden, die onder de meest barre omstandigheden naar Europa vluchten, zijn dermate schrijnend dat ze voor zich spreken.

Wij leven in een vrij en rijk land, dat al 70 jaar is gevrijwaard van oorlogsgeweld. Het is mijns inziens dan ook onze morele plicht de ontheemden naar vermogen op te vangen. Het zou ons dorp sieren, als wij uit eigener beweging, onze bereidheid uit zouden spreken, ons aandeel in de opvang te leveren.

Jullie, als bestuur van de Stichting Dorpsbelangen Spijk, zijn het aangewezen gremium, om hierin een leidende rol te spelen. Het lijkt mij wenselijk om hierover, eventueel i.s.m. de gemeente, een gespreksavond voor uitsluitend dorpsbewoners te organiseren. Uiteraard ben ik graag bereid daaraan mijn bijdrage te leveren.

In afwachting van jullie antwoord,

Met vriendelijke groet,

Piet-Jan Schalk

Dorpsbelangen heeft mij laten weten dat het onderwerp met de gebiedsregisseur is besproken. Hij zal één en ander bij het gemeentebestuur aankaarten.

2 gedachten over “Vluchtelingen

  • 22 november 2015 om 16:07
    Permalink

    Goed initiatief!

  • 26 november 2015 om 10:27
    Permalink

    Beetje mager resultaat wat betreft reacties. Ik vind je positieve bijdrage een zegen.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda