Monumentale bomen

Onlangs reed ik terug naar huis en op de radio bij “Dit is de dag” was een van de initiatiefnemers te horen die een digitaal archief hadden gemaakt van alle monumentale bomen in Nederland. Ik moest gelijk terugdenken aan een van onze dorpsgenoten die me ooit probeerde te overtuigen dat monumentale bomen toch een te ver ‘doorgeschoten’ initiatief was. Huizen was tot daar aan toe, maar bomen???

Ooit kregen wij van de gemeente een schrijven dat de blad producerende boompjes bij ons voor de deur ook monumentale bomen waren en of we het document wilden ondertekenen en terugsturen. Ik was het helemaal eens met de eerder genoemde dorpsgenoot en het document van de gemeente is uiteindelijk in het ronde archief beland.

Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk wel getriggerd. Zou het dan toch dat iemand ze had aangewezen als monument? In het monumentale bomenregister is in Spijk slechts een boom terug te vinden. Deze staat aan de Hoofdweg Zuid bij Cijsouw voor de deur. Het Schijnt dat je, je eigen bomen op deze site kunt opgeven en dan komen ze van het monumentale bomenregister even checken of het inderdaad een monumentale boom is. Kiekje erbij en een certificaat van echtheid.

checken en opgeven kan via de link hieronder.
klik hier voor de link

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda