FIEN OET STAD


Even voor elf uur schuift Fien aan in het programma van René Walhout, op Radio Noord. Zij geeft dan een tip, vaak op huishoudelijk gebied, uit grootmoedertijd. Ik durf het hier nauwelijks te bekennen, maar ik vind het prachtig en wacht altijd met spanning op een nieuwe tip.

Laatst vertelde ze hoe je zelf, voor een fractie van de winkelprijs, wasmiddel kunt maken. Snel ben ik naar De Buist gegaan om de ingrediënten te kopen. Direct daarna ben ik thuis aan de slag gegaan. Het verbaasde gezicht van mijn echtgenote zal ik niet gauw vergeten.

Na de eerste wasbeurten was het zonneklaar; ik had een product van topkwaliteit geproduceerd en dat voor maar een paar dubbeltjes.

Een paar dagen geleden liep ik een bevriende dorpsgenoot tegen het lijf. Hij verhuurt een huis aan een zestal Duitsers. Hij had het er maar druk mee .Schoonmaken. de handdoeken en lakens wassen, deed hij zelf. Ik moest het puntje van mijn tong afbijten om hem niet het recept van mijn wonderwasmiddel te geven. Je bent uiteindelijk een vent en die hebben het over het algemeen niet over wasmiddelen. Nu heb ik eigenlijk een beetje wroeging, dus hieronder kan hij het recept lezen, met dank aan Fien oet Stad.

Recept:
40 gram Sunlightzeep
40 gram huishoudsoda
2,5 liter water

Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot het zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe. Doe de substantie in een emmer en voeg twee liter warm water toe. Een dag of nacht laten staan tot de zeep een harde glibberige substantie is geworden. Overscheppen in bakken met deksel.

Eén gedachte over “FIEN OET STAD

  • 18 maart 2013 om 14:10
    Permalink

    Voor €0,55 kun je bij buist ook alles reiniger, superschoon kopen (1 liter). Het is gemaakt van zuivere soda zonder amoniak. Maakt perfect schoon, alleen het heeft geen parfum geur! Het is wel milieu vriendelijk.
    Je moet wel even bukken, het ligt onderaan bij schoonmaakmiddelen.

Reacties zijn gesloten.