Bart’s column


Onder deze titel schrijft Bart van de Leemput, directeur van de NAM, eenmaal in de veertien dagen een column, die geplaatst wordt in een aantal huis-aan-huisbladen.

De media, dus ook de kranten hebben een redactiestatuut. Hierin zijn een aantal zaken geregeld, onder andere de onafhankelijkheid van de redactie en de strikte scheiding tussen redactie en advertentieafdeling. Huis-aan-huisbladen nemen deze scheiding niet zo nauw. Vaak is het zo dat ze ingezonden berichten alleen plaatsen als er ook een advertentie wordt gekocht. De oplettende lezer ziet dit wel, de advertentie staat immers duidelijk als zodanig herkenbaar op de advertentiepagina en het artikeltje op de redactionele pagina.

Veel verwerpelijker vind ik Bart’s column. Deze staat in het redactionele gedeelte van de krant, zonder dat het voor de lezer duidelijk is dat het hier gaat om betaalde advertentieruimte. Nu krijgt de lezer het idee, dat het stuk onder de verantwoordelijkheid van de redactie valt. Van een zichzelf respecterend blad mag je toch verwachten dat het advertorial boven de column drukt.

In zijn column van deze week schrijft Bart dat de NAM gaat kijken hoe ze de huizen in het gaswinningsgebied in de toekomst kunnen verstevigen, zodat deze bestand zijn tegen zwaardere bevingen. Met ander woorden, de NAM kijkt niet of het wel verantwoord is door te gaan met gaswinning, nee, huiseigenaren moeten lijdzaam toezien hoe hun bezit achteruitgaat en voorzien wordt van steunbalken, ankers en weet ik veel wat. Dit alles zodat we ten behoeve van de onverantwoorde aardgaswinning veilig schudden in ons bed.

En wat doen wij? We accepteren het gelaten.

Laat ik nu eens de volgende vergelijking maken. U rijdt met de auto op de Ubbenasingel richting het Spiekertje. Als u het kruispunt met de Hoofdweg Noord oversteekt, wordt u aangereden door een automobilist, die minstens 80 km per uur rijdt. Hij komt van links en had u dus voorrang moeten verlenen. Gelukkig bent u niet gewond en de andere automobilist ook niet. U wijst de man op zijn onverantwoord rijgedrag. Hij wuift uw kritiek weg en zegt: ik zal uw auto wel uitdeuken en er een paar stalen balken in lassen. Als ik u de volgende keer raak, dan is de kans op ernstige schade kleiner”.

Ik denk niet dat u dat gelaten accepteert.

Een gedachte over “Bart’s column

 • 29 oktober 2013 om 14:34
  Permalink

  Tja, maar als je de automobilst wijst op zijn fout kan hij natuurlijk ook wel bijdraaien en jou gelijk geven, en dat is met de NAM en de taxateurs van Arcadis idem dito.
  Daar bedoel ik mee dat men niet direct na een schade inspectie het met de heren eens hoeft te zijn, mijn pand werd op mijn aandringen 2 maal aan een taxatie onderworpen, en nadat e.e.a. was afgerond kwam er een rapport in de bus dat inhield dat alles wat schade had, ook hele oude scheuren en verzakkingen, grondig wordt gerepareerd cq vervangen, en wel zodanig dat evt zwaardere bevingen geen schade aanrichten.
  Het is dus m.i. onjuist om te veronderstellen dat de boel maar zal worden afgeraffeld, en dat de NAM de mensen in de maling neemt, tenslotte ben je er zelf bij en bij gebaat dat je pand in goede staat is en blijft, dus als men vindt dat de schade niet goed is geregeld moet men aan de bel trekken bij de taxateur cq een hertaxatie aanvragen, lijkt me simpel.
  Mijn ondervinding is dat de expert van arcadis zeer grondig te werk is gegaan, en ons naar tevredenheid heeft bijgestaan richting de NAM, hetgeen heeft ge resulteerd dat mijn pand de komende maanden flink wordt gerepareerd.
  De schade wordt door de benadeelde en de taxateur bepaald, en op diens voorschrijven wordt er door de NAM betaald, dus als er in uw ogen iets niet goed is gegaan moet men direct de taxateur weer oproepen voordat men tegen de NAM gaat ageren want die kunnen niet zien wat de taxateur in ‘t veld wel ziet.
  Kortom, het lijkt mij niet dat mensen met schade aan hun pand dit maar gelaten over zich heen laten komen, we zijn tenslotte geen monddode lulletjes rozewater, het gaat ook niet over een halfje wit maar over forse bedragen, en ik weet zeker dat een ieder die schade aan zijn pand heeft opgelopen dit goed en degelijk hersteld wil zien en dat men dat ook wel degelijk doet, en doet men dat niet is dat m.i. een vorm van of slechte communicatie of simpele domheid.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda