Ommetje Spijk update

Over de realisatie van “Ommetje Spijk” eerst even een korte terugblik. In Dorpsvisie Spijk uit 2020 werd bij het thema “recreëren in en om Spijk” o.a. het realiseren van een ommetje genoemd. Een groepje inwoners is daar vervolgens mee aan de slag gegaan. In november 2022 werd in de nieuwsbrief van Stichting Dorpsbelangen onder het kopje bewonersinitiatief melding gemaakt van het ommetje “Sietje Snor”, later omgedoopt in wandelroute Jelishörn.

In het najaar van 2022 is er een brug gebouwd door vrijwilligers over de Jelishornertocht. Je kunt er langs het water over het maaipad heerlijk wandelen ,zowel richting Bierum als Losdorp (Krommeweg). Menig wandelaar weet de brug inmiddels te vinden.

In december sleept wandelroute Jelishörn een predicaat voor Kern met Pit editie 2022 in de wacht !

Afgelopen maart 2023 informeerden wij u dat we in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen de plannen verder uitwerken. Bij het startpunt van het Ommetje is het de bedoeling een informatiebord te plaatsen. De wandeling voert vervolgens langs diverse mooie plekken in Spijk en wandelaars kunnen met behulp van QR codes alle wetenswaardigheden onderweg vinden en lezen.

Voor de zomervakantie is het ommetje gelopen met een afvaardiging van Landschapsbeheer Groningen en ze waren enthousiast. 

We zijn nu in de fase van om een subsidie aanvraag in te dienen, zodat we hiermee de route kunnen verfraaien, de route “aan kunnen kleden” en rustplekken te creëren.

Komend voorjaar willen we de route feestelijk openen voor jong en oud.

Bij de verdere uitvoering zouden extra deelnemers in de werkgroep heel welkom zijn. (Nieuwe) Dorpsgenoten nodigen we ook van harte uit om contact op te nemen als je het leuk vindt om foto’s te maken voor de informatie onderweg, om de lay-out te bepalen voor de link van de QR codes van dit ommetje, of om te helpen met de voorbereiding van de openingsmiddag. Het is een leuke gelegenheid om kennis te maken met de geschiedenis van het dorp en haar bewoners !

Namens de  Werkgroep Recreëren (werkgroeprecreeren@gmail.com)
Monique Kats – Flikkema
Hinnie Hofman
John Hoving

Foto: Linda Scheltens

Dorpsagenda