Verslag lezing bloembollenteelt met Geert Kruize

Ondanks het stormachtige weer waren er toch ongeveer 30 bezoekers naar het Spiekhoes gekomen om te luisteren naar de heer Geert Kruize uit Uithuizermeeden. De meeste mensen kennen zijn bloembollenkraam aan de doorgaande weg in Uithuizermeeden, inmiddels uitgegroeid tot een mini boerderijwinkel met ook allerlei andere producten.

Voor de pauze volgden we de weg van de tulpenbol, vanaf het poten op het land tot de mooie bloem in onze kamer. Dit alles vergezeld van een prachtige Powerpoint presentatie. De spreker vertelde ons dat zijn liefde voor de bloembol al in zijn jeugd was ontstaan, toen hij opgroeide in de Noordoostpolder. Na een carrière in het onderwijs, o.a. in Uithuizermeeden, pakte hij zijn hobby weer op en nu hij gepensioneerd is besteedt hij al zijn tijd eraan, samen met zijn zoon.

Na de pauze nam hij ons mee naar China, waarheen hij bollen exporteert. Hij is daar met zijn zoon naartoe gereisd en ontdekte dat handel bedrijven met Chinezen wel heel anders verloopt dan hier in ons land en niet altijd even positief en betrouwbaar. Een aantal bezoeksters gaan binnenkort naar Uithuizermeeden voor een workshop, om een korf te vullen met lagen bollen, zodat je het hele voorjaar kunt genieten. Nadat de spreker hartelijk was bedankt met o.a. een attentie, werden de bezoekers nog even geattendeerd op de volgende activiteiten van de komende weken, zoals ze die kunnen vinden op Spijk.net en op hun flyer thuis.

Het was een gezellige middag met onstuimig herfstweer buiten, maar met binnen alvast een fleurige blik op het voorjaar!

Ontmoetingsgroep 55+
Henny Koop

*De foto met de klompen is in het Hollands dorp in China gemaakt, en hier dus vanaf het scherm.

Dorpsagenda