Nacht zonder dak

15 juni 2019 Nacht Zonder Dak door de jeugd van Jeugdraad Spijk-Losdorp

Op dinsdag 11 juni gingen de kinderen van de onderbouw langs de deuren om sponsorgeld te vragen voor het project van Tear: Nacht zonder Dak. Vol enthousiasme gingen ze de mensen vertellen dat ze op zaterdag in een kartonnen doos gingen slapen om op die manier ervoor te zorgen dat er waterputten in Oeganda gebouwd kunnen worden. Die avond werd er al bijna 400 euro bij elkaar gehaald.

Op zaterdag ochtend werden we wakker met regen, regen en nog eens regen… Buienradar werd menig keer opgestart om te kijken of het die dag toch nog droog zou worden. De voorbereidingen werden getroffen, karton en andere spullen werd naar de boerderij van Piet en Gerda gebracht in de hoop dat het aan het eind van de dag op zou klaren. Om 16 uur werd het droog en kwam de zon tevoorschijn. Het kon dus doorgaan. ’s Avonds werden kisten klaargezet als scherm tegen de wind, vlaggetjes opgehangen en het karton op een grote bult gelegd. We waren er klaar voor. Tegen 20 uur kwam de jeugd bepakt met slaapzak en luchtbed met hun ouders naar de boerderij. Ze hadden er zin in.

De Maffers waren die week ook druk op zoek geweest naar sponsoren en ook de jongste jeugd hadden nog allerlei gevulde enveloppen. Na een snelle optelsom werd er bekend gemaakt dat we ruim 600 euro bij elkaar hadden. Maar ondertussen kwamen er steeds meer envelopjes binnen, en het bedrag werd steeds groter en groter.

Er werd na de opening afgeteld van 3 naar 1 en toen konden de popelende kinderen beginnen met het bouwen van hun kartonnen krot. Mooie creaties werden er gemaakt, karton werd met plakband vastgemaakt en de hut werd met plastic vergroot of beschermd voor de eventuele regen. Er waren 1 persoonshutjes, 2 persoons maar ook krotten voor 7 personen. Prachtig om te zien hoe hun fantasie te werk ging. Sommigen hadden zelfs een kastje, prullenbakje en verlichting erin gemaakt. Anderen waren tevreden met alleen een kartonnen dak. Nadat iedereen hun hut had ingericht was het tijd voor het avond programma. We speelden let the music play, een spel wat te maken had met van alles op gebied van muziek. En natuurlijk gingen de voetjes van de vloer tijdens Lets dance . De sfeer was heel gezellig en ontspannen. Ondertussen werden we getrakteerd op tosti’s die gebakken werden. Ook waren er nog marshmellows die boven het vuur gebakken konden worden. Een goede en lekkere bodem voor de lange nacht die nog te wachten stond.

Om 24 uur werd de muziek gestopt en moest iedereen z’n krotje in om te gaan slapen. Er werd natuurlijk nog veel gekletst en gegiebeld, maar rond 2 uur werd het steeds stiller, en konden we genieten van het gekwaak van de kikkers. Doordat er dauw was, waren sommige slaapzakken wat vochtig en koud. Ook trok het vocht in het karton waardoor sommige hutjes op instorten stonden. Bij 1 krot viel het dak naar beneden; “Geeft niks” zeiden de bewoonsters, “het is toch nacht zonder dak , dus wij slapen dan nu ook écht zonder dak”.
De hemel was helder en gevuld met sterren en een volle maan. Rond 4 uur begon het alweer lichter te worden, en de vogels begonnen te tjilpen. Vanuit onze stoel ( daar sliep de leiding op) zagen we in de ochtend dauw een paard op afstand staan te kijken wat er allemaal op het terrein aan de hand was. Een mooi beeld die je niet iedere nacht meemaakt. Tegen 5 uur heeft ook de leiding een klein poosje kunnen slapen.

In de vroege ochtend werden we gewekt door de warme zonnestralen en op onze gezichten kriebelde. De kinderen werden langzaamaan ook wakker. Rond half 8 was iedereen wakker en werden er broodjes gesmeerd. Hierna gingen we met elkaar alles opruimen. Het geld was nogmaals geteld en het bleek dat de jeugd met deze actie 961,50 euro bij elkaar heeft gebracht. Een prachtig bedrag!

We zijn trots en dankbaar op de jeugd van Spijk, Losdorp en Bierum, geweldig dat ze zich zo hebben ingezet voor mensen en kinderen aan de andere kant van de wereld. Er wordt er vaak gemopperd op de jeugd van tegenwoordig, maar als je zoiets als dit meemaakt, kun je maar weer zien dat je niet alle jeugd over 1 kam kunt scheren. We kijken terug op een geweldig mooi club- en Maff seizoen waarin we met elkaar heel veel gezellige momenten hebben meegemaakt. Nacht Zonder Dak was de afsluiting, we hadden geen idee wat er van zou komen, maar het heeft al onze verwachtingen overtroffen. We willen iedereen bedanken voor alle bijdragen, jullie enthousiasme en het opofferen van een goede nachtrust.

Jeugdraad Spijk-Losdorp

Dorpsagenda