Zonnedorp een mooi initiatief

Afgelopen zomer reden we langs de zuidkust van Engeland en het viel ons op dat er zo her en der in weilanden bij verschillende dorpen massaal zonnepanelen waren geplaatst. Grote borden langs de weg gaven aan dat, in sommige gevallen, ook het naburige dorp meedeed met het aangelegde energieveld. Ik zei nog tegen Linda dat ik het fantastisch zou vinden als zoiets in Spijk gerealiseerd zou worden. De locatie die ons voor de hand leek te liggen was het “bedrijventerrein” bij het Tjariet. Ik zeg met nadruk “lijkt”, want ik heb echt geen flauw idee van wie de grond is en welke bestemming het heeft. Na de vakantie heb ik over dit onderwerp best veel mensen gesproken en vrijwel iedereen, op een enkeling na, is zeer enthousiast over zo’n veld met “duurzame” zonnecollectoren.

Vorige week viel mijn oog op een artikel in een van de huis-aan-huis bladen dat er een energiecoöperatie in Zeerijp was opgericht. In mijn ogen zou zoiets in Spijk toch ook moeten kunnen … toch? Via spijk.net kan ik natuurlijk wel peilen of er animo voor zo’n initiatief als de zonnedorpen is. Indien er genoeg animo is wil ik best de stoute schoenen aantrekken en eens kijken of we iemand kunnen uitnodigen om ons in Spijk bij te praten hoe zoiets werkt en wat de (on)mogelijkheden zijn. Reageren kan op dit artikel en suggesties zijn zeer welkom.

Lees meer over de zonnedorpen op hun website.

Zonnepanelen-in-het-open-veld

Jan G. Hazeveld

3 gedachten over “Zonnedorp een mooi initiatief

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda