NIMBY’s


Je kan de laatste jaren geen noordelijke krant openslaan, of er is wel berichtgeving over windmolens. Actiegroepen, politici, wetenschappers en individuele burgers schreeuwen moord en brand over de aantasting van het landschap, geluidsoverlast en horizonvervuiling. De kranten, het Dagblad van het Noorden voorop, bieden tegenstanders een permanent podium om tegen windmolens te ageren.
Deze actievoerders bieden geen enkel alternatief. Zij zullen toch ook moeten toegeven, dat het gebruik van fossiele brandstoffen vervuilend en eindig is. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het “NIMBY-gehalte” van deze clubs erg groot is. (NIMBY: Not In My Back Yard, oftewel niet in mijn achtertuin)

Een kwart van de provincie wordt de laatste maanden ontsiert door de enorme rookpluim uit de schoorstenen van de volledig operationele RWE energiecentrale in de Eemshaven. Wanneer je komende uit Groningen, de N46 oprijdt, is vaak de industriële rookpluim goed zichtbaar. Vanaf dat punt kan je de windmolens in diezelfde Eemshaven nog lang niet zien. De beloofde afvang van CO² is niet geregeld. De uitstoot van fijnstof, kwik en andere giftige stoffen, bedreigt de gezondheid. De enorme bergen steenkool worden in hoogtempo verstookt.
Het is teleurstellend dat je de windmolen-NIMBY’s daarover nooit hoort.

15 gedachten over “NIMBY’s

  • 8 februari 2015 om 14:05
    Permalink

    Helemaal met je eens! De fossiele brandstoffen zijn zeker eindig, nog even los van de vervuiling en de stank… Het ruikt hier vandaag naar een oude kolenkachel, omdat de wind precies van die centrale afkomt…

  • 8 februari 2015 om 14:29
    Permalink

    Gelukkig komt de wind voor 95% uit het zuidwesten en niet uit het noordoosten.

    Wat mij opvalt is dat er rondom spijk allerlei initiatieven zijn om meer zelfvoorzienend te worden .. een eigen lapje grond buiten of in het dorp met groot aantal zonnecollectoren .. een eigen windmolen. Door het dorp voor het dorp. Ik dacht dat er richting Zeerijp (iig die kant op) hard aan gewerkt wordt door dorpsbewoners zelf. Er zijn plekken in Denemarken waar dit heel goed geregeld is. Complete eilanden zijn al jaren zelfvoorzienend. Je hoeft de grens maar over te gaan en overal liggen zonnecollectoren. We lopen hier in NL een beetje achter de feiten aan net als met een kolencentrale in de Eemshaven.

    Het bedrijventerrein ligt er mooi bij … daar kunnen wel een paar zonnecollectoren worden opgesteld. Bedrijvigheid hoeven we daar de komende jaren toch niet verwachten. Ben benieuwd of zulke initiatieven ook in Spijk leven.

  • 8 februari 2015 om 16:15
    Permalink

    JGHaze schreef: “Wat mij opvalt is dat er rondom spijk allerlei initiatieven zijn om meer zelfvoorzienend te worden .. een eigen lapje grond buiten of in het dorp met groot aantal zonnecollectoren .. een eigen windmolen”

    “Het bedrijventerrein ligt er mooi bij … daar kunnen wel een paar zonnecollectoren worden opgesteld.”

    Helemaal mee eens! Wellicht is het een idee om een coöperatie op te starten voor het gezamenlijk opwekken van stroom. Daar zijn ook voorbeelden van zoals bv. de Wincentrale…

    • 9 februari 2015 om 13:05
      Permalink

      ehm, ik bedoel de Windcentrale natuurlijik…

      • 11 februari 2015 om 11:08
        Permalink

        Heb al eens voorgesteld om de jaarlijkse gemeente bijdrage daaraan te besteden. Nooit meer iets van gehoord. Crowdfunding is misschien een oplossing.

  • 11 februari 2015 om 18:57
    Permalink

    Als de Gemeente de gronden op het industrieterrein beschikbaar stelt om niet, moeten we als Spijksters toch door crowdfunding ons dorp van energie kunnen voorzien, of gedeeltelijk.

    • 12 februari 2015 om 08:37
      Permalink

      Ook helemaal mee eens! Waar wachten we op?

  • 12 februari 2015 om 11:02
    Permalink

    Wellicht is het pienter om eerst eens even een enquête te houden, om te zien of hier überhaupt animo voor is. Het zou echt zonde zijn als er heel veel energie in gestoken wordt, om er vervolgens achter te komen dat bijna geen kip belangstelling heeft…

  • 12 februari 2015 om 11:11
    Permalink

    Lijkt me een leuke klus voor Dorpsbelangen, sportclubs en verenigingen. Studenten van de RUG zijn vast wel bereid een helpende hand te bieden.

  • 12 februari 2015 om 11:24
    Permalink

    Of een enquête in de Terptips? Laten we het vooral niet al te ver van huis zoeken…

  • 12 februari 2015 om 13:10
    Permalink

    Daar heb je ook wel weer gelijk. Maar het moet wel degelijk gebeuren. Een eerste onderzoek naar de belangstelling kan natuurlijk in de Terptips.

  • 14 februari 2015 om 07:07
    Permalink

    niet om de terp tips maar dat is weinig effectief

    – gelijkgestemden vinden
    – info inwinnen in de dorpen die hier al mee bezig zijn
    – op basis daarvan een avond beleggen ( in elim/pro rege ) om de thermometer in het dorp te steken (het zijn de kosten niet en het verbroedert ook nog eens)
    – vooraf hier veel over communiceren en reclame maken voor deze avond .. reclame als in communiceren naar het dorp via alle mogelijke media en niet via een a4 op een boom
    – en vooral niet zitten wachten op iemand of iemanden die dit voor je regelen want dat gaat niet gebeuren

    • 14 februari 2015 om 11:11
      Permalink

      Ik denk dat dit de omgekeerde volgorde is: misschien is het handig om eerst de gemeente eens te peilen mbt het bedrijventerrein. Als zij “nee” verkopen gaat het hele feest sowieso niet door. Verder denk ik dat zoiets zakelijk aangepakt dient te worden; ik vind schone energie stukken belangrijker dan “verbroedering”…

      Tot slot: wij hebben al aandelen in windmolens voor onze schone energie… Wie nog meer?

  • 15 februari 2015 om 11:27
    Permalink

    Rest nog de vraag: wie neemt hierover contact op met de gemeente? Is dat iets voor Dorpsbelangen? Lijkt mij de meest aangewezen club, en die wil ik niet voor de voeten lopen…

  • 17 februari 2015 om 16:42
    Permalink

    En toen werd het stil.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda