Hoofdpunten uit de vergadering van de Dialoogtafel Groningen 14 mei 2014

Spijk.net volgt voor u de werkzaamheden van de dialoogtafel en doet daar na elke vergadering verslag van. De dialoogtafel praat en beslist over de besteding van het door het Rijk, de Provincie en de NAM beschikbaar gestelde compensatiegeld aardbevingsschade.

Op 14 mei vergaderde de Dialoogtafel voor de derde keer. Belangrijke onderwerpen waren veiligheid en schadeherstel. De NAM presenteerde een onderzoek naar de gevolgen van het terugbrengen van de gaswinning bij Loppersum, burgemeester Rodenboog van Loppersum ging in op de versnelde aanpak van een aantal zwaar beschadigde huizen.

Veiligheid
Aan het begin van de vergadering gaf de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitleg over haar onderzoek naar de rol die veiligheid heeft gespeeld bij de besluitvorming rondom gaswinning. De raad gaat terug tot aan de start van de gaswinning uit het Groningenveld in 1963. Zij wil erachter komen wat bekend was over de risico’s, wat met die kennis is gedaan en of inwoners en bedrijven zijn geïnformeerd over de risico’s. Aan het eind van dit jaar moet het rapport klaar zijn.

De rol van de Tafel
De Tafelgenoten spraken ook over het functioneren van de Tafel zelf. Onder de deelnemers is onvoldoende helder wat de positie van de Tafel is in de besluitvorming rondom de aardbevingsproblematiek. Het gaat om de verantwoordelijkheden van NAM en Rijk, provincie en gemeenten enerzijds en de mogelijkheden van de Tafel om invloed uit te oefenen anderzijds. Er komt een aparte bijeenkomst om duidelijkheid te krijgen over de rol en verantwoordelijkheid van de Tafel.

Uit de stutten
Een aantal huizen wordt in een pilot versneld ‘uit de stutten’ gehaald. Het gaat om 20 woningen, 10 met heel complexe schade en 10 met minder complexe schade. Het streven is om op 1 augustus 5 huizen uit de stutten te hebben. Om welke huizen het gaat wordt om privacy redenen niet bekend gemaakt, behalve als de eigenaar daar zelf toestemming voor geeft. Bij de woningen die worden aangepakt, wordt meteen bekeken hoe deze bouwkundig moeten worden versterkt. Zo wordt ervaring opgedaan die wordt gebruikt voor het spoedig herstellen en verbeteren van andere urgente gevallen, waaraan op volle kracht wordt doorgewerkt.

Leefbaarheid
De Tafel gaat aan de slag met plannen om de dorpen leefbaar te houden. Er wordt een speciale groep gevormd die zich daarmee bezig houdt. Die zet ook op een rijtje welke plannen er allemaal al zijn en hoe daar optimaal aansluiting bij kan worden gezocht.

Nieuwe bouwregels
Het bureau NEN heeft een advies geschreven met nieuwe normen voor aardbevingsbestendig bouwen. De negen gemeenten waar aardbevingen plaatsvinden hebben hiermee houvast voor hun nieuwbouwprojecten.
De Tafel buigt zich nog over de gevolgen van de nieuwe normen.

Organisatie schadeherstel, preventie en waardevermeerdering
De discussie over de uitvoeringsorganisatie die moet worden opgericht voor schadeherstel, preventie en waardevermeerdering is nog niet afgerond. De NAM bereidt al wel een advertentie voor waarin marktpartijen worden uitgenodigd hun interesse kenbaar te maken. De Tafel wil daarbij niet vertragend werken. De advertentie wordt op korte termijn besproken door de Tafel en wordt daarna snel gepubliceerd.

Gevolgen minder gaswinning bij Loppersum
De NAM heeft onderzocht wat de gevolgen zijn van het terugbrengen van de gaswinning rondom Loppersum.Door die ingreep is volgens NAM het gevaar op aardbevingen substantieel afgenomen. In de regio’s waar meer wordt gewonnen is het gevaar op bevingen volgens het onderzoek slechts zeer beperkt gestegen. De conclusies worden ondersteund door inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) die bij de vergadering aanwezig was. Er volgt nog meer onderzoek om de risico’s scherp in beeld te krijgen.

Geld
De Tafel stemt in met de begroting van de Tafel en met de vergoedingsregeling voor Tafelgenoten die als vrijwilliger deelnemen.

Dorpsagenda