Veranderingen in de zorg

Afgelopen donderdag is er een bijeenkomst geweest in Pro Rege met als thema; de veranderingen in de zorg. Deze veranderingen worden voor een groot deel per 1 januari 2015 ingevoerd. De door Dorpsbelangen en Groninger Dorpen georganiseerde avond was drukbezocht. De hoeveelheid informatie die de bezoekers te verwerken kreeg was enorm en sloot niet altijd aan bij de kennis van het gehoor. Deze klacht heeft mij meerdere malen bereikt. Het lijkt dan ook gewenst dat deze bijeenkomst opvolging krijgt.

Het is deze avond duidelijk geworden dat ouderen langer in hun eigen huis zullen blijven wonen en dat veel van de zorg door de eigen omgeving geleverd zal moeten worden. U moet hierbij denken aan hulp van familie, vrienden en buurtgenoten. De rol die de kinderen hierin moeten gaan spelen zal aanzienlijk groter worden.

Het was dan ook opvallend dat er niet of nauwelijks jongeren op de avond aanwezig waren. De leeftijd van de bezoekers was meer dan bovengemiddeld.

Toen ik na de avond nog even met één van de aanwezigen sprak, attendeerde die mij op een interessant aspect;
“Veel ouders van jonge kinderen zijn tegenwoordig veel minder gewend zorgtaken uit te voeren. Veel opa’s en oma’s spelen immers een grote rol in de opvang van de kleinkinderen. Als deze groep ouders straks mantelzorg moet verlenen, kan dat weleens grote problemen opleveren.”

Het lijkt mij zinnig en noodzakelijk dat jongeren bij de veranderende zorgproblematiek worden betrokken.

Piet-Jan Schalk

Dorpsagenda