Recht op arbeid


Deze week hoorde ik een gesprek waarin een Spijkster vertelde dat hij was ontslagen. Het is een man van middelbare leeftijd, dus de kans dat hij weer aan het werk komt lijkt mij bijzonder klein. Eén van mijn kennissen hier in Spijk is laatst ook zonder werk geraakt. Het zijn menselijke drama’s die grote weerslag hebben op de gezinnen van de betrokkenen.

De bouw van de energiecentrales is bijna afgerond. De vele Duitse, Poolse, Oostenrijkse en Portugese werknemers verlaten langzamerhand onze streek. Afgezien van een aantal grondverzetbedrijven, wat toeleveranciers en mensen die huizen hebben verhuurd, heeft de bouw van de centrales onze regio weinig opgeleverd.

Volgens de deskundigen wordt de bouw en het onderhoud van windparken op zee de nieuwe banenmotor.
In dit licht is het bijzonder verontrustend dat Ferdinand Görs, directeur van het Energy Village Hotel in Uithuizen, deze week heeft laten weten, dat hij een nieuwe vergunning wil aanvragen om het hotel langer open te houden. Volgens Görs is er na het tijdelijke verblijf van de asielzoekers, grote behoefte aan woonruimte voor buitenlandse werknemers, die werkzaam zullen zijn in de bouw van de offshore windparken.
Het wordt hoog tijd dat aan de vergunningverlening van de windmolenparken op zee de eis wordt gesteld, dat een substantieel deel van de werknemers uit onze regio afkomstig moet zijn.

12 gedachten over “Recht op arbeid

  • 17 november 2013 om 10:09
    Permalink

    ze moeten niet een substantieel deel van de werknemers uit onze regio zijn, maar gewoon nagenoeg alle werknemers….

    We hebben nu toch kunnen zien dat het hier in het Noorden weinig heeft opgeleverd, als je alleen maar asielzoekers en andere buitenlanders inzet, en dit moet gewoon anders……

    Geef de mensen die in het noorden werkloos zijn maar een kans, geef ze een scholing en ze kunnen aan de slag……Maar nee, onze minister Mark (op) Rutte heeft ook nog het geniale idee, om werkloze Europeesche buitenlanders hier aan het werk te willen helpen, hoever wil hij de nederlandse ( noordelijke) bevolking nu nog verder in de stront drukken…..

    Mijn stem is voor Geert Wilders, minder als dit kan het niet meer worden…( oja, minder kan het nog wel worden, let op Brussel wat die Nederland nog meer gaat opleggen)……

    • 17 november 2013 om 10:58
      Permalink

      Of Geert Wilders nu het beste antwoord heeft op de problematiek betwijfel ik.

  • 18 november 2013 om 12:40
    Permalink

    ben het hellemaal met GERARD

  • 18 november 2013 om 12:45
    Permalink

    sorry er ging wat fout, maar ben het met gerard eens. En piet-jan heb je vanmorgen op t loug moeten zijn duits vernuf voor onze riool. Kan het nog gekker.Waar zijn onze bedrijven in de regio eigenlijk ????????????

  • 18 november 2013 om 12:46
    Permalink

    Beste Gerard,

    voor zover mij bekend mogen asielzoekers geen arbeid verrichten tot ze uitgeprocedeerd zijn en een verblijfsvergunning gekregen hebben, dus daar gaat je uiteenzetting mis. Je schrijft ook dat onze premier werkloze Europese buitenlanders hier aan het werk wil zetten??? Ik zou het op prijs stellen als je van die stelling je bron vermeldt, want die heb ik nog niet langs zien komen.
    Meneer Wilders heb ik nog nooit op enige visie of oplossend vermogen kunnen betrappen. Daar wil ik ook nog wel aan toe voegen dat op gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees niveau er altijd een coalitie gevormd moet worden en dat niemand het alleenrecht op regeren heeft: gelukkig maar. Mocht meneer Wilders en z’n cluppie al redelijk wat zetels halen, dan zal hij altijd met anderen moeten samenwerken en de laatste keer dat dit aan de hand was ging het toch echt mis, en zaten we met de zoveelste verkiezingen in korte tijd: dat is niet goed voor de stabiliteit van een land.

  • 18 november 2013 om 12:56
    Permalink

    Beste Onne
    Gaat er van het huidige cabinet wel enige stabiliteit uit. Als het om inleveren gaat zijn ze aardig stabiel. Hoop dat deze circel eens doorbroken word, en de sterkste schouders de lasten gaan dragen is ook door een cabinet toegezegd. Dus laat AUB Dhr Wilders het maar proberen.

    • 18 november 2013 om 13:13
      Permalink

      Nogmaals, meneer Wilders zal niet in z’n eentje kunnen regeren (hij krijgt geen 76 zetels), dus wie gaat er met hem mee doen? Na het vorige fiasco lijkt het mij dat niemand op nog eens zo’n avontuur zit te wachten.

      Wat betreft de sterkste schouders de zwaarste lasten: a) er wordt al behoorlijk genivelleerd, b) meneer Wilders is afkomstig uit de VVD, en wenst deze rechts in te halen. c) het enigste waar meneer Wilders in geïnteresseerd is, is zichzelf, en de harde kern van zijn clupje. Behalve xenofobe en racistische retoriek heb ik hem nog nooit met serieus te nemen oplossingen aan horen komen.

  • 18 november 2013 om 15:14
    Permalink

    het niveleren vind hoofdzakelijk plaats tot het midden sigment, en dat zijn niet de sterkste schouders maar wel belangrijke.Hoe verklaar je dan dat er jaarlijks miljoennaars bijkomen, en de voedselbanken het niet aangesleept kunnen krijgen.

    • 18 november 2013 om 15:45
      Permalink

      dat weet ik niet Ben. Er zijn altijd al inkomensverschillen geweest, en die zullen er ook altijd wel blijven. Vind ik op zich ook helemaal niet erg. Wel vind ik het bespottelijk dat er in een rijk land zoals Nederland voedselbanken nodig zijn. Ik wil overigens wel een kanttekening plaatsen: er zijn veel mensen die absoluut niet met geld om kunnen gaan en in de schuldsanering terecht komen. Wij leven in een complexe wereld met buitengewoon complexe problemen en die zijn niet, zoals populisten roepen, met eenvoudige middelen op te lossen.

  • 18 november 2013 om 16:00
    Permalink

    Onne
    ben met je laatste reactie eens.
    En betrefd Dhr Wilders geef hem de eer van de twijfel, wat kunnen we er mee verspelen.Lukt het hem niet dan zijn we er ook voor altijd vanaf.

  • 19 november 2013 om 09:23
    Permalink

    Ben, meneer Wilders heeft zijn kans gehad in het gedoogkabinet met het CDA en de VVD. Hij kan en wil niet met anderen samenwerken en compromissen sluiten, en laat dat nu net de essentie van regeren zijn.

    Je vraagt je af wat “we” er mee kunnen verspelen: handelspartners? Bevriende naties? Europese samenwerking? Afspraken? Er zijn genoeg zaken te verzinnen die buitengewoon slecht voor de belangen van Nederland zijn, en meneer Wilders dient maar een belang: het zijne…

  • 24 november 2013 om 12:20
    Permalink

    Zo lees je dat het verhaal van Piet-Jan heel wat los kan maken, het begint over ontslag en werk in de Eemshaven en het beland uiteindelijk in Den Haag, discussie G.W.

    Politiek bedrijven is altijd al een moeilijke taak geweest, waar vind je in ons land bestuurders, al tientallen jaren lang wordt alles systematisch ten gronde gericht.
    Het is in een sneltreinvaart achteruit gegaan toen de invoering kwam van de euro en dat is toen allemaal zonder onze inmengging ten uitvoer gebracht met als gevolg dat wij met elkaar nu zover zijn als het nu is.
    Ook ik zal niet weten wie hier nu in dit stadium waarin ons land nu verkeerd dit een positieve draai te geven,…..

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda