Verse vis

Op zaterdagmorgen rijd ik meestal even naar Termunten, om bij Landman verse vis te halen. Zo ook gisteren. Het is een mooi tochtje, vaak rijd ik dan ook de Dam van Oterdum op.
In de vitrine ligt schol en kabeljauw. Schol neem ik mee voor vrienden en voor onszelf wil ik scharretjes. Die moeten nog worden schoongemaakt. Dat vind ik niet erg, want ik heb een prachtig zicht op de keuken. Op de weg terug naar Spijk heb ik de autoradio op Noord afgestemd. Gisteren was de dag van de K.N.R.M., de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Radio Noord besteedt er veel aandacht aan. De reportage wordt verzorgd vanaf Lauwersoog, Schiermonnikoog en vanaf zee. Stoere redders komen aan het woord. Hun liefde voor de zee en hun gepassioneerdheid als ze over het redden van mensen praten, ontroeren mij.
Mijn handen ruiken naar vis van het wisselgeld van Landman, stoere zeebonken vertellen hun verhaal op de radio.
Jammer dat ik hier niet van weg kom, maar ik hoor hier wel.

Dorpsagenda