Natte en Koude intocht Sinterklaas

De in Spanje achtergebleven zwarte piet (was hij soms weer teveel aangekomen net als vorig jaar?) zal bij het zien van de onderstaande foto’s wel denken “hier is het gelukkig een stuk warmer”. Natte sneeuw en een straffe wind waren de vooruitzichten van Paulus Pietsma en dat is ook uitgekomen. Na een lange tocht per boot kwam de Sint aan in de haven van Spijk. Door de vele toegestroomde kinderen werd de Sint luid toegezongen en vervolgens welkom geheten door “Bos”. Hierna volgde een verkorte route per koets door het dorp. Verkort omdat het echt verschrikkelijk nat en koud was. De meeste kinderen waren reeds rechtstreeks naar Pro Rege gegaan!

Eenmaal in Pro Rege aangekomen werd de Sint onthaald door de mondharmonica virtuozen van Dindua. De spanning onder de kinderen was te snijden. De meeste kinderen hadden een mooie tekening gemaakt die ze persoonlijk aan de Sint mochten overhandigen. Het was een gezellige chaos met pieten die op tafels en stoelen aan het dansen waren.

Dat je maar beter op kunt passen met wat je een zwarte piet belooft ondervond John de Winter. Als tegenprestatie voor een hand vol pepernoten moest hij het podium op om een liedje voor Sinterklaas te zingen. Omdat hij de liedjes niet allemaal meer paraat had mocht hij het grote boek van Sinterklaas lenen tijdens het zingen. Achteraf wist hij te melden dat hij het best wel een beetje eng vond.

Dat de Sint alles in de gaten houdt in Spijk bleek wel uit een aantal opmerkingen die hij plaatste over de leefbaarheid voor de jeugd in Spijk. Verder was hij nog van mening dat hem een wat meer prominentere plaats op het podium toekwam. Al jaren zit hij namelijk in een hoekje weggedrukt en dat moest volgend jaar toch maar eens anders! Een soort troon in het midden van het podium zou beter tot zijn recht komen.

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda