Veel belangstelling voor lezing Geert Pruiksma

Op donderdag 12 oktober organiseerde Ontmoetingsgroep 55+ een thema-avond met als spreker de heer Geert Pruiksma, directeur van het borg- en rijtuigmuseum Nienoord in Leek. Hij kwam iets vertellen over zijn werkzaamheden in en rond de borg Nienoord. Geert Pruiksma  is vooral ook bekend als tafelheer bij RTV Noord en als expert buitenkunst van het tv-programma Binnenste Buiten op NPO 2.

De heer Pruiksma bleek een goede en enthousiaste verteller waardoor de ca. 50 aandachtige toehoorders een zeer interessante avond kregen voorgeschoteld. De heer Pruiksma vertelde voor de pauze over de geschiedenis van de bewoners van de Borg Nienoord en na de pauze ging het vooral over de rijtuigcollectie van het op Nienoord gevestigde rijtuigen museum.

Over de geschiedenis van de bewoners van borg Nienoord vertelde de heer Pruiksma o.a. dat Anna van Ewsum twee keer een Von Inn- und Knyphausen huwde, waarna via de vrouwelijke lijn het landgoed in bezit kwam van de familie van Panhuys. In 1907 vond een rampzalige gebeurtenis plaats. De hele familie raakte met een koets te water en verdronk. Alleen de kleinkinderen Bram en Anneke waren thuis gebleven. Verder vertelde de heer Pruiksma dat Museum Nienoord, Borg en Nationaal Rijtuigmuseum twee collecties beheert: een deelverzameling kunst en antiek van de gemeente Leek, en de nationale collectie rijtuigen, arrensleden en attributen van collectiestichting Paard en Karos. Met de verzameling antiek en historische kunst wordt de geschiedenis van de borg en zijn bewoners verteld en hun rol in de ontwikkelingsgeschiedenis van het Westerkwartier. Zo vertelde de heer Pruiksma dat de collectie rijtuigen op Nienoord heel bijzonder is omdat je hier de koetsen vindt die je vroeger op het marktplein en de landweg zag. Hier kun je zien hoe de dorpsdokter uitreed, en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een katholieke en een protestantse kerkbrik uit Zeeland. Maar ook vindt je in het museum tientallen koetsen uit internationaal koninklijk en zelfs keizerlijk bezit.

Naar aanleiding van het verhaal van de heer Pruiksma, waren veel bezoekers van mening dat een bezoekje aan de borg-en rijtuigenmuseum zeer de moeite waard is.

De ontmoetingsgroep 55+
Ria van Kooten

*Mededeling Ontmoetingsgroep 55+: De spelletjesmiddag van donderdag 19 oktober gaat niet door!

Dorpsagenda