College Eemsdelta stelt voor de afvalstoffenheffing te verhogen

College Eemsdelta stelt voor de afvalstoffenheffing te verhogen ondanks goede scheidingsresultaten
Ondanks goede scheidingsresultaten stelt het college de gemeenteraad voor het vaste bedrag (vastrecht) van de afvalstoffenheffing vanaf 1 januari 2024 met € 24,30 te verhogen. Wethouder David de Jong: “De kosten voor de inzameling en verwerking van afval zijn grotendeels door inflatie flink gestegen. Ook zijn er minder opbrengsten, bijvoorbeeld door de lage prijs van oud papier en karton en door minder aangeboden afval in de grijze container. Voor inwoners is het voorstel om de afvalstoffenheffing te verhogen geen goed nieuws, maar de afvalinzameling moet wel kostendekkend zijn.” De raad behandelt op 8 november 2023 de Begroting 2024.

Minder restafval in de grijze container
Sinds de invoering van Diftar hebben inwoners van Eemsdelta maar liefst 240.000 kilo minder restafval met de grijze container aangeboden. Hierdoor is tot en met september van dit jaar 27 procent minder restafval ingezameld dan in 2022. “Door Diftar zijn mensen zich bewuster geworden van het afval dat ze aanbieden”, aldus wethouder David de Jong.” Ze zijn hun afval sinds 1 januari 2023 nog beter gaan scheiden en je ziet dat in de scheidingsresultaten terug. Veel inwoners hebben hierdoor kosten bespaard. Dit is een mooi begin.”

Meer gescheiden gft, glas, textiel en elektrische apparaten
Inwoners bieden meer gescheiden groente-, fruit- en tuinafval (gft), glas, textiel en elektrische apparaten aan. De verzamelcontainers voor glas en textiel zitten veel voller. De hoeveelheid ingezameld papier is gelijk gebleven. Door afval goed te scheiden blijven er meer bruikbare grondstoffen over voor het maken van nieuwe producten.

Meer informatie
Meer informatie over de afvalstoffenheffing en de huidige tarieven voor hoog- en laagbouw staat op eemsdelta.nl/afvalstoffenheffing.

Dorpsagenda