Lancering afvalapp in de gemeente Eemsdelta

De gemeente Eemsdelta heeft vanaf 1 januari 2023 het afvalsysteem Diftar ingevoerd. Om inwoners een handje te helpen bij het scheiden van afval, lanceerden wethouder Meindert Joostens en Jelmer Helmhout van Omrin op woensdag 18 januari de Omrin Afvalapp. Inwoners kunnen vanaf vandaag zien hoeveel kilo’s afval zij tot nu toe hebben aangeboden met de grijze container. Ook geeft de afvalapp aan in welke week de grijze container geleegd is. Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft de app ontwikkeld.

Hulp en tips op maat
De Omrin Afvalapp is een handig digitaal hulpmiddel voor afvalzaken. Inwoners kunnen in één oogopslag de inzameldata zien van hun groene en grijze container en de papiercontainer. Daarnaast is het mogelijk om via de app een herinnering te krijgen wanneer je de container aan de weg kunt zetten.

Wethouder Meindert Joostens: “De lancering van de afvalapp past bij het bewuster omgaan met afval scheiden. We produceren met z’n allen flink wat kilo’s restafval in een jaar. Ongeveer 70% van recyclebare afvalsoorten komen nog te veel voor in de grijze container, zoals groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e), papier, glas en textiel. Door afval vooraf nog slimmer te scheiden, kunnen inwoners de hoeveelheid afval in hun grijze container sterk verminderen. De scheidingswijzer in de app geeft hiervoor handige tips. Kortom, er is nog veel winst te behalen met het goed scheiden van ons afval.”

Omrin Afvalapp installeren
De Omrin Afvalapp kan op een smartphone of tablet geïnstalleerd worden. De app is gratis te downloaden via Google Play of de App Store. Inwoners kunnen hun postcode en huisnummer invullen en een account aanmaken. Na het aanmaken van het account ontvangt men een brief met hierin een QR-code om het account te activeren.

Online afvalkalender
Inwoners kunnen ook via de persoonlijke afvalkalender op eemsdelta.nl/afval zien wanneer welke afvalsoort wordt ingezameld. Een papieren afvalkalender is aan te vragen via afvalscheiden@eemsdelta.nl of door contact op te nemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente. Dit kan via telefoonnummer 14 0596. Meer informatie over de afvalapp staat op eemsdelta.nl/afvalapp.

foto:Wethouder Meindert Joostens (rechts) en Jelmer Helmhout (Omrin) bij de lancering van de afvalapp in het Stadskantoor in Appingedam.

Gemeente Eemsdelta

Dorpsagenda