Nieuwe bewoners welkom in Luingaborg

Met het hijsen van de Oekraïense vlag heeft burgemeester Ben Visser samen met een van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne de locatie Luingaborg in Bierum officieel in gebruik genomen verklaard. Op deze dag verhuizen de vluchtelingen die tot nu toe waren ondergebracht in de noodopvang in Hotel Boven Groningen (Delfzijl) naar deze locatie waar zij langer kunnen blijven.

Wekenlang hebben vrijwilligers en vakmensen intensief samengewerkt om Luingaborg klaar te maken voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in onze gemeente zijn terecht gekomen. De afgelopen week vond de bouwoplevering plaats, de schoonmaak en inrichting van alle ruimtes. Het begeleidingsteam van circa twintig personen is nu ook compleet. Het gaat om begeleiders, dagcoördinatoren, vrijwilligerscoördinatoren, huismeester en (adjunct) locatiemanager. Samen met vrijwilligers hebben zij de inhuizing voorbereid. Vanaf de opening van het pand zal er ook 24/7 beveiliging aanwezig zijn.

De vluchtelingen uit Oekraïne die verblijven in Hotel Boven Groningen zijn eerder deze week geïnformeerd over de naderende verhuizing. Er is uitleg gegeven over het pand en hoe de kamers en de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, eetzaal, kinder- en tienerruimtes, wasserette en stilte/studiezaal) eruit zien.

Na het hijsen van de vlag was er gelegenheid voor inwoners van Bierum en betrokken vrijwilligers een aantal ingerichte ruimtes te bekijken. In de loop van de ochtend is de daadwerkelijke verhuizing van Delfzijl naar Bierum in kleine groepen gestart.
In overleg met de nieuwe bewoners van Luingaborg en de inwoners van Bierum wordt gekeken of en hoe er op een later moment gelegenheid is om het samen-wonen verder vorm te geven, met bijvoorbeeld een open dag of op een andere manier.

Gemeente Eemsdelta

tekst en foto: gemeente Eemsdelta

Dorpsagenda