Oma’s oorlog een podcast

Bierum, 1944. Een onderduikende broer die diep in het verzet zit. Een vader die zijn zoon beschermt, maar gefusilleerd wordt om zijn stilzwijgen. Betrokkenheid van oorlogsmisdadiger Siert Bruins. En vele, vele, heftige razzia’s door de vijand. Voor de Groningse Gé Omta-Everts was dit het verhaal dat zij als klein meisje meemaakte tijdens WOII. 75+1 jaar later maakte haar kleindochter en verhalenverteller van het Groningse bedrijf DMPV Francien Everts er een podcast van. Zodat wij nooit vergeten.

Om het oorlogsverhaal van Gé Omta te horen via een podcast is een beleving op zich. Het verhaal komt heel dichtbij. Elke klemtoon valt waar die hoort te vallen, een ademhaling kan je op het puntje van je stoel doen zitten. Francien heeft bij haar oma aan tafel gezeten, en heeft uren gesproken over wat er op de boerderij van de familie Omta in Bierum in 1944 is gebeurd. Een levendige verslaglegging is het gevolg. Kippenvel, tranen van woede en verdriet. “Het is niet alleen omdat zij mijn oma is. Het is om het hele verhaal, dat dit verteld moet worden”, aldus Francien. “Het is te belangrijk, we mogen dit nooit vergeten.” De 3-delige podcast is te beluisteren via de volgende link: https://soundcloud.com/user-319012867/sets/omas-oorlog
Maar het verhaal is niet alleen te beleven middels de podcast. Het is ook omgezet in een aantal reisarrangementen in eigen land. De eveneens Groningse thema reisorganisator Travel4Reasons – die afgelopen jaar opzien baarde met de Eerste Nederlandse Whiskyreis – vond het verhaal zo aangrijpend dat er een compleet arrangementenpakket is samengesteld rondom dit verhaal. Om de locaties te kunnen bezoeken en te overnachten in de omgeving. Een inhoudelijke rondleiding door de stad Groningen wordt binnen het arrangement uitgevoerd door de bekende Groningse oorlogshistoricus Joël Stoppels om het verhaal optimaal te kunnen beleven. Het is nauwelijks voor te stellen welke verschrikkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden op de nu zo rustige plekken in provincie Groningen. Toch lukt dat, met het verhaal letterlijk in je oren. “De zware strijd in Nederland verdient het om niet vergeten te worden”, aldus Stoppels. Het arrangement en de podcast vullen elkaar in die zin erg goed aan. Kijk op https://www.travel4reasons.nl/themas/het-waddengebied-bevrijd voor meer informatie over de arrangementen.

Francien Everts

*foto podcast souncloud

Dorpsagenda