Eerste clubavond onder een nieuwe naam

Zo, de kop is eraf. 16 januari was de eerste clubavond onder de nieuwe naam: Vrouwen voor elkaar, met elkaar. Toch wennen, dat we geen “Vrouwen van NU” meer zijn. Dat laatste klopt natuurlijk niet. Al heten we dan niet meer zo, we zijn echt niet van gisteren maar staan met beide benen in het NU!

Deze avond hadden we onze dorpsgenoot Sandra van Lune als spreekster uitgenodigd. Zij werkt sinds 2011 in kamp Westerbork. Eind jaren dertig van de vorige eeuw vluchtten vele Joden naar ons land. Echt welkom waren ze niet. We zijn nu eenmaal geen gastvrij volkje, al denken we van wel. Voor hun opvang moest een kamp worden gebouwd. Maar omdat onze toenmalige koningin hen liever niet in haar achtertuin had werd het niet Elspeet maar Westerbork waar het kamp kwam. Het werd gebouwd met voornamelijk Joods geld en Joodse arbeidskrachten. In de oorlog werd het een doorgangskamp. Het kamp onderscheidde zich van andere kampen. Er was een goed ziekenhuis, bewoners mochten werken bij boeren in de omgeving. Er werd veel aan cultuur gedaan.
Maar elke maandag was daar het verschrikkelijke moment van het voorlezen van de namen van de mensen die de andere dag op transport zouden worden gesteld. ( in totaal zijn 107000 mensen uit Westerbork afgevoerd ) Om de rust te herstellen was er dan dinsdagavond een culturele avond. Door de vele kunstenaars, een avond van hoog niveau. De kampcommandant, die deze avonden bijwoonde genoot er van. Maar klappen…? Nee, dat deed je niet voor een jood. Er was ook een afdeling voor sinti’s. Zij kwamen in strafbarakken en werden kaalgeschoren. Na de oorlog kreeg het kamp diverse andere bestemmingen. Toen de laatste Molukkers het kamp begin zeventiger jaren verlieten, wilde men alle herinnering aan de oorlog laten verdwijnen. Niet meer aan denken. Gelukkig is dat niet gebeurd. Sandra had ook verhalen uit eigen omgeving zoals van de zusjes Henny en Betsy van Hoorn uit ’t Zandt. Vanuit Westerbork hadden ze een briefwisseling met Trijn Medema die hen ook pakjes stuurde. Beide meisjes hebben , toen de trein naar het vernietigingskamp bij Groningen stil stond briefkaarten naar buiten gegooid. Henny schreef o.a. aan Trijn Medema: Tot ziens, wij komen terug. Ze stierven in 1943. De medewerkers van Westerbork horen dagelijks nieuwe verhalen en krijgen ook nog geregeld nieuwe spullen uit die tijd.

westerbork

Onze volgende clubavond is 13 februari. Onze jaarlijkse jaarvergadering. Dit is dan echt de afsluiting van een periode van 85. We bespreken dan ook de nieuwe huishoudelijke regels.
En wat we niet mogen missen: bestuursverkiezing. Vroeger waren veel mensen boos en teleurgesteld als ze NIET werden gevraagd voor een bestuursfuncties. Maar nu???? Zij????? Nee, Anderen zijn veel en veel geschikter voor die functies. Na de pauze gaan we een mooi sieraad maken o.l.v. Willie Hofstee en Maria Scholtens.
Voor dinsdag 13 maart hebben we Sebastiaan Scholtens( een vroegere dorpsgenoot ) uitgenodigd als spreker. De laatste clubavond van dit seizoen is dinsdag 17 april.

Wike Spoelstra, secretaris

Vrouwen voor elkaar, met elkaar
Secretaris: Wike Spoelstra, De Kluft 22, 9909 CA Spijk, tel. 0596 567410
Tijdelijk emailadres: W.Spoelstra5@kpnplanet.nl

Dorpsagenda