Sociaal Plein Delfzijl

Een plein is de plek waar mensen elkaar ontmoeten. Dat wil het Sociaal Plein Delfzijl ook zijn: de plek waar mensen elkaar ontmoeten die zorg en hulp nodig hebben en kunnen bieden. We doen het samen! In de Gemeenteberichten vertellen mensen hun ervaringen en laten zien hoe zij hulp en zorg hebben georganiseerd. Deze week het verhaal van Patrick Reitsema.

Patrick woont op zichzelf in de tuin van zijn ouders
“Mijn huis is een zogeheten mantelzorgwoning”, vertelt Patrick, die samen met zijn ouders Gea en Klaas Reitsema thee drinkt aan de keukentafel van zijn nieuwe onderkomen: een wit chalet dat in de tuin van zijn ouders staat. “Sinds 2014 is de wet zo aangepast, dat dit mogelijk is.” vult Klaas aan. “Voorwaarde is wel dat het mobiel en niet permanent is, dus als Patrick hier niet langer woont, dan moet het huis ook weer uit de tuin.”

“Precies tien jaar geleden op 19 november 2007 ben ik aangereden op de fiets”, vertelt Patrick. “Vanaf dat moment ben ik maanden kwijt. Ik lag zes weken in levensbedreigende toestand op de intensive care en een paar maanden in coma. Vervolgens moest ik echt alles opnieuw leren: praten, slikken, lopen. Ik kon helemaal niks meer.” Patrick heeft door het ongeluk bijna alles gebroken in zijn hoofd wat hij maar breken kon. Hij is daarna onder andere aan een oog blind, verliest zijn reuk en loopt NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) op. “Dat hij ook nog een gebroken been had, zijn we al bijna vergeten”, vult vader Klaas aan. “Het was een enorme zoektocht om er achter te komen wat het hersenletsel van Patrick inhield. Zijn verstand was nog prima en hij heeft geprobeerd het VWO af te maken, maar hij kon zich niet meer goed concentreren en was verschrikkelijk snel moe.”

Nieuwe mogelijkheden
“Zaken als planning, organisatie, vooruitkijken, emoties en zelfreflectie, dat kan ik allemaal niet goed meer”, vertelt Patrick. “Zelf merkte ik dat niet echt, want je bent wie je bent. Na circa twee jaar revalideren, heb ik een paar jaar in een begeleide woongroep gewoond en daarna ben ik gaan samenwonen.” Als de relatie uitgaat, gaat het mis. “Je ziet het aan Patrick niet van de buitenkant”, zegt moeder Gea. “Hij ziet er goed uit, is welbespraakt en intelligent, maar door het hersenletsel kan hij bepaalde zaken echt niet en dat valt ook niet meer te trainen. Zelf een verse maaltijd bereiden of een huishouding draaiende houden is met Patricks hersenletsel bijzonder lastig.” Uiteindelijk bleek dat het alleen wonen niet ging, dat hij heel ongelukkig was, vereenzaamde en verwaarloosd raakte. Toen is Patrick in 2014 weer thuis komen wonen en zijn we op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden.”

Wat heb je nodig?
In 2016 horen Patrick en zijn ouders via een ergotherapeut van het concept ‘mantelzorgwoning’. “Dat sprak ons alle drie ontzettend aan”, vertelt Klaas. “Voor Patrick zou dat de ideale manier zijn om samen met ons een netwerk en een levensstijl op te bouwen, zodat hij uiteindelijk wel op zichzelf kan wonen, ook als wij niet meer kunnen mantelzorgen. We kwamen via-via in contact met WMO-consulent Paulien Smidt. Haar vraag was vooral: wat heb je nodig? Dat hebben we geïnventariseerd en op basis daarvan hebben we een zorgplan opgesteld en dit tegelijk met de vergunningsaanvraag ingediend. We zijn heel blij met haar, want net als ons, werkt zij vanuit de gedachte: wat kan wel.” Inmiddels woont Patrick alweer vijf maanden op zichzelf. Patrick: “Twee keer per dag, zeven dagen per week heb ik externe hulp. Ik heb een baan in de Eemshaven voor 3,5 uur per dag als ICT ‘er. Ik warm maaltijden op van een maaltijdservice en ’s avonds ga ik bij mijn ouders langs of zij bij mij. Ik ben heel tevreden!”

Met al uw vragen over opgroeien, opvoeden, voorzieningen, ondersteuning, welbevinden, werk en inkomen kunt u terecht bij het Sociaal Plein van de gemeente Delfzijl.

-voor uzelf
-voor iemand waarvoor u zorgt
-voor iemand waarover u zich zorgen maakt

Sociaal Plein is er voor alle inwoners van de gemeente. Voor iedereen die zorgt of zorg nodig heeft. Het CJG en het Wmo-loket zijn bereikbaar onder dit nieuwe telefoonnummer. Uw vertrouwde contactpersoon blijft dezelfde.

Telefoonnummer: 0596-639999

Gemeente Delfzijl

Dorpsagenda