Toeristische bruine bordjes

Regelmatig staan er hier toeristen voor de deur die op zoek zijn naar een gelegenheid om iets te eten of te drinken. Hiervoor heeft men afgelopen zomer een oplossing gevonden .. bruine bordjes. Deze bruine bordjes hangen onder andere bij de molen om aan te geven dat de molen 25 meter verderop staat. De meeste bruine bordjes hangen echter op de hoek van de Nesweg/Hoofdweg Zuid en verwijzen naar allerlei gelegenheden in Bierum. De gemiddelde toerist weet dat natuurlijk niet en rijdt niets vermoedend door Spijk op zoek naar de bakkerij. De bakkerij die de toerist nooit zal vinden!

Nu ben ik geen marketeer en op toeristisch gebied ook al niet gehinderd door enige kennis maar een potje gezond verstand heb ik, vind ik zelf, gelukkig wel. Ik heb even met dit stukje gewacht omdat ik de hoop had dat de opgehangen bordjes een vergissing waren. Helaas, niets is minder waar. Ook heeft het er niets mee te maken dat ik de ondernemers in Bierum niets gun want doorverwijzen naar Bierum doe ik geregeld.

Wat ik mis is de visie op dit toeristische initiatief. Een visie met een kop en een staart.

Het begint volgens mij met de allerbelangrijkste vraag hoe je de toerist in Spijk krijgt naast de vraag wat je als Spijk te bieden hebt. Laat ik me beperken tot de vraag hoe je ze, als ze toch al in de buurt zijn, van de N33 af krijgt. Wellicht zoals overal in Nederland met grote bruine borden langs de weg die verwijzen naar wat er allemaal in het achterland te zien en te doen is. Een groot bruin bord langs de N33 met de verwijzing naar de historische kern en het torentje van Spiek (de Andreaskerk kent echt niemand) zou een goed begin zijn. Daarna verwijs je de toerist naar mogelijkheden in Spijk en niet naar, zoals nu het geval is, de mogelijkheden in Bierum.

Omdat de Spijkster bordjes nog ontbreken heb ik, om een idee te krijgen, de bordjes voor Spijk onder die van Bierum gehangen. Helaas was er geen ruimte meer op de paal voor de bloemenshop en de bibliotheek en zal er een tweede paal door de gemeente moeten worden bijgeplaatst. Het zal er bij Jake in huis niet lichter op worden :-).

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda