Eerste aardbevingsdode nabij


Mijn oudste broer en ik hebben weinig gemeen. Alleen als wij mensen op grote hoogte zien werken, krijgen wij in ons scrotum pijnlijke steken.
Met deze kennelijk genetisch bepaalde afwijking in gedachte, kunt u wellicht begrijpen, dat ik het de laatste tijd niet al te best heb in het aardbevingsgebied. Overal zie ik techneuten op daken zonnepanelen aanleggen. Dit natuurlijk mogelijk gemaakt door de subsidieregeling waardevermeerdering woningen.
Wat mij opvalt, is dat niemand van deze installateurs valbeveiliging gebruikt. Een aantal weken geleden, op een huis aan de Ubbenasingel, klauterden de werkers er onbeveiligd vrolijk op los. Ik schat op een hoogte van 8 à 10 meter. Een val van deze hoogte is in potentie dodelijk.
Navraag bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leerde mij, dat er stringente veiligheidsregels gelden voor werknemers. Zelfstandigen daarentegen zijn vrij al dan niet veiligheidsmaatregelen te treffen.
Als het onveilig werken door deze zelfstandigen omwille van kostenbesparing is, zou ze dat weleens heel duur kunnen komen te staan.

Dorpsagenda