De krenten uit de pap

Mensen die me een beetje kennen, weten dat ik ook geregeld in de moppermodus sta. Dan gaat het op het werk even niet zoals ik graag zou willen, stapelt de was zich zo hoog op, dat de jongens met verschillende sokken moeten rondlopen, baal ik van de bureaucratie waardoor we geleefd worden, zie ik m’n familie en vrienden niet genoeg en slaap ik slecht omdat het volle maan is.

Vaak zijn er dan relativerende woorden van manlief, zetten de kinderen me met beide benen op de grond, maakt een collega een droge opmerking of kijk ik voor de verandering even naar het nieuws en bedenk ik me dat het ook nog erger kan.

Er zijn ook van die dagen, dat er allerlei leuke dingen zomaar gebeuren, waardoor de moppermodus volledig verdwijnt. Ik noem ze maar gewoon “de krenten in de pap”; de zog. zegeningen, waarover mijn moeder zo mooi kan zingen.

Kikkers met hun concerten, gewoon liggen in het gras, een blauwe libel die meevliegt tijdens het fietsen, een oranje maan, een glas hele koude rosé waar het vocht aan de buitenkant vanaf parelt, blije snoetjes van de jongens, goede rapporten, een veld vol tarwe, het vinden van een klaproos, het groeten van een vreemde voorbijganger en grinniken om diens verbazing, iemand iets onhandigs zien doen en het herkennen, iemand voor laten gaan bij de supermarkt en er een glimlach voor krijgen, in het zwembad springen, een rijpe aardbei plukken en stiekem zelf opeten, een goed gesprek tijdens een etentje, of gewoon een dom gesprek en buikpijn krijgen van het lachen, lekker eten, een dagje Groningen, je maaltijd op de markt kopen, en vervolgens ijssalons vergelijken.

Het zijn zo van die momenten, die je even weer “resetten”, terugbrengen, naar daar waar het eigenlijk om gaat, het kan allemaal zo eenvoudig zijn. Als het niet kan zoals je vindt dat het moet, dan moet het maar zoals het kan. De kansen en mogelijkheden zoeken om een poging te doen, je dromen waar te maken, als is het maar op micro niveau, en een beetje uit je comfortzone kruipen, brengt je soms ergens, waar je anders nooit zou zijn beland.

Vooralsnog is het vandaag een schitterende zomerdag, waarbij ik iedereen adviseer creatieve brouwsels te maken, met ijsklontjes, lekker de voetjes in een teiltje water te doen, en vooral te blijven dromen, durven, doen en genieten van de krenten in de pap!

Dorpsagenda