Yvonne Kroonenberg


Er is in het Noorden behoorlijk wat commotie ontstaan over door Yvonne Kroonenberg gedane uitspraken in weekblad HP/De Tijd. De schrijfster vertelde daarin dat ze tijdens een bezoek aan een noordelijke Action veel simpele mensen zag. “Ik liep daar rond en probeerde de mensen te begrijpen op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren. Want als taal niet je eerste vervoermiddel is om je te uiten, dan beweeg je je op een andere manier door de wereld dan wij”, aldus Kroonenberg in het interview.
Ze zegt eigenlijk, noorderlingen kennen zo’n beperkt aantal woorden, dat een gesprek haast niet mogelijk is.
Graag wil ik hierop toch even reageren.

Amice Collegae,
Ik permitteer me deze aanhef, van mij zijn ook enkele boekjes gepubliceerd, vandaar.
Jouw disproportionele provocatie, gedebiteerd in HP/De Tijd, doet geen recht aan de creaturen die je noemt. Beperkte vocabulaire bagage zegt niet alles over de potentie goed te kunnen communiceren. Non verbale communicatie bepaalt in onze community veel van de menselijke interactie. De expressieve koppen van de noorderlingen spreken vaak boekdelen.
Een importante omissie in je exposé is, dat degenen die hier hun habitat hebben, Nedersaksisch beheersen. Een extensieve streektaal die tot ver in Duitsland aan linguïstieke betekenis toeneemt.
Wellicht is het raadzaam om van je o.s.m. troon neer te dalen teneinde je hypothese aan gedegen empirisch onderzoek te onderwerpen.
Sans rancune
Piet-Jan Schalk

3 gedachten over “Yvonne Kroonenberg

 • 18 april 2014 om 15:05
  Permalink

  Ha ha, geweldig!

 • 19 april 2014 om 19:22
  Permalink

  Ik ga er gemakshalve maar even van uit dat jij je exposé ook in HP/De Tijd gepubliceerd hebt, teneinde je Amice Collegae te bereiken… 🙂

 • 19 april 2014 om 20:37
  Permalink

  Geweldig zwager!

Reacties zijn gesloten.