Delfzijl staat er het slechts voor van alle Nederlandse gemeenten

Dramatische gevolgen overname rijkstaken.

In de Volkskrant van 28 maart is een groot onderzoek gepubliceerd naar de gevolgen van de overgang van de Jeugdzorg, Ouderenzorg en de jonggehandicaptenuitkering Wajong, van het Rijk naar de gemeenten.
Met name de armlastige gemeenten hebben nu al met een buitensporig grote vraag naar zorg te maken.
Van de gemeenten die de grootste financiële klappen gaan krijgen, staat Delfzijl op de eerste plaats van Nederland.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door Instituut King, de dataspecialist van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Volkskrant blijkt, dat Delfzijl volgens al de gehanteerde criteria, de kwetsbaarste groep gemeenten aanvoert:
–Delfzijl heeft een groot gebruik van sociale voorzieningen en scoort daarmee in de hoogste categorie.
–Ook wat betreft het aantal 65-plussers bevinden wij ons in de hoogste categorie.
–Het tekort op de begroting bedraagt voor de Gemeente Delfzijl tussen de € 6000 – € 9000 per inwoner. Ook daarmee bevinden we ons in de top.
Het is diep triest dat onze gemeente van alle Nederlandse gemeenten op nummer 1 staat van de meest getroffen gemeenten van Nederland.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen had Radio Noord iedere dag een item over de verkiezingen. De burgemeesters, wethouders en raadsleden van de geïnterviewde gemeenten klaagden steen en been over de tekorten die gaan ontstaan als gevolg van het overdragen van zorgtaken naar de gemeenten. Als zij het zorgbeleid ongewijzigd voortzetten, hebben deze politici gelijk. De explosieve stijging van de zorgkosten vereist echter gewijzigd beleid.

Het is te verwachten dat Delfzijl een extra financiële injectie van het rijk krijgt. Deze zal echter nooit voldoende zijn om de zorg in de huidige vorm voort te zetten. Het is dan ook zaak dat de Gemeente Delfzijl creatief en handelend omgaat met de transities die aanstaande zijn.
Het scenario, dat bij ongewijzigd beleid, straks 40% van het bruto nationaal product besteed moet worden aan zorg, zou iedereen toch moeten wakker schudden.

Piet-Jan Schalk

2 gedachten over “Delfzijl staat er het slechts voor van alle Nederlandse gemeenten

 • 2 april 2014 om 21:43
  Permalink

  En wij hebben het over een bankje in het park, kom op nou. Die vraag van vader en zoon stulp gaan toch nergens over.

  • 3 april 2014 om 09:15
   Permalink

   Nee, inderdaad! Verlanglijstjes zijn voor Sinterklaas, en die bestaat niet! Goed en voortvarende bestuurders gewenst, aub!

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda