GENOEG IS GENOEG Wij zitten in de hoek waar de klappen vallen

Het Dagblad van het Noorden opende gisteren met een verhaal over hogere rente in krimpgebieden. Om het risico van waardedaling van hun onderpand te compenseren, overwegen de banken de rente op hypotheken in ons gebied te verhogen. Volgens Ger Hukker, landelijk voorzitter van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) hebben de banken daarop gezinspeeld tijdens hypotheekcongressen.

Met stijgende verwondering heb ik het artikel gelezen. Uit de tekst blijkt dat de banken het verhoogde risico van waardedaling bij de huizenbezitters en de aspirant kopers willen leggen. Huizenbezitters zijn echter al het slachtoffer, omdat zij en niemand anders het verlies van de waardedaling moeten nemen.
Het zijn dezelfde banken, die door het verstrekken van gigantische bonussen, hun personeel hebben aangezet tot het nemen van enorme risico’s en het verkopen van onverantwoorde bancaire producten. Met deze handelwijze hebben ze het hele economische bestel aan het wankelen gebracht. Toen enkele jaren geleden de banken hierdoor in financiële problemen raakten, moest de overheid bijspringen om met gemeenschapsgeld de banken overeind te houden.
Als het zo is, dat de dames en heren extreem duurbetaalde economen van de banken inschattingsfouten hebben gemaakt bij het bepalen van de waardeontwikkeling in ons gebied, dan moeten ze de lasten niet afwentelen op de huizenbezitters.
De overweging de rente te verhogen en het in de openbaarheid brengen van dat plan, zal de krimp en de daarmee gepaard gaande waardevermindering alleen maar versterken.
Het zou beter zijn als de banken samen met de NAM een plan zouden ontwikkelen, om ons gebied een economische impuls te geven.

Piet-Jan Schalk

5 gedachten over “GENOEG IS GENOEG Wij zitten in de hoek waar de klappen vallen

 • 15 oktober 2013 om 12:26
  Permalink

  Helemaal mee eens!!! Welke Aktie????

 • 15 oktober 2013 om 16:01
  Permalink

  Ik lees net een reactie van een Gedeputeerde die zich afvraagt wat het realiteitsgehalte is van dit bericht. Ik vind het echt moeilijk voor te stellen dat een bank eenzijdig eventjes je hypotheekrente kan bijstellen (contractbreuk??), of voor de ene regio een andere hyptheekrente en verstrekking hanteert dan voor een andere. Dat is pure discriminatie en voor zover mij bekend mag dat niet van onze Grondwet. Ik ben buitengewoon nieuwsgierig naar de juridische gevolgen van iets dergelijks. Mochten ze ons, als we niet mee werken, allemaal uit ons huis gooien, dan zitten zij, nog even los van de rechtzaken, met een enorme fianciële strop, en dat lijkt me in tijden van crisis ook niet echt pienter.

  Betreffende de schade en waardevermindering van huizen door aardbevingen vind ik alleen maar een schadesite van de NAM. Ik heb nog geen huiseigenarencollectief kunnen vinden, want als je het alleen per bewoner of per dorp regelt ben je bij voorbaat kansloos. Als je een halve provincie bij elkaar krijgt wordt het toch wel even iets anders. Bovendien: wat doet de politiek lokaal, regionaal en landelijk? Moeten we met z’n allen politici gaan lastig vallen met mailtjes en petities?

 • 15 oktober 2013 om 16:28
  Permalink

  Beste Onno hellemaal mee eens.
  S. Rendering wat dacht je van een staking gelijk als de beruchte februarie staking. Naar mijn mening hebben alle andere acties geen zin, te klein schalig dus alle op de trekker en naar het MALIEVELD.

  Ben Gloudemans

  • 15 oktober 2013 om 16:49
   Permalink

   Nou, het Malieveld lijkt me wel een hele grote stap, nog even los van het feit dat ik geen trekker heb… 🙂

 • 15 oktober 2013 om 17:17
  Permalink

  Onno het is alles of niets. Het moet beter en harder zijn dan Haagse Bluf

Reacties zijn gesloten.