Ringmus project Spijk

In Spijk ben ik (Jurrie Ottens) per 1 april 2011 begonnen met het Ring-Mus project.

Wat is het doel van het Ring-Mus project:
Ring-Mus project is een meetmethode om gegevens, zoals de verspreiding, de reproductie en de sterfte van vogels in het stedelijk gebied te gaan meten. Stedelijke gebieden wordt ruim genomen, dat zijn ook dorpen, industrieterreinen, havengebieden.

Het Ring-Mus project richt zich op alle vogels die voorkomen in het gebied. Men wil door middel van het vangen en ringen van vogels een beter beeld krijgen van vogels uit het stedelijk gebied. De gegevens kunnen helpen bij het opsporen van de oorzaken en het inschatten van de risico’s voor vogels.

Methode
Op regelmatige tijden wordt er in onze tuin vogels gevangen voor wetenschappelijk onderzoek. Ik vang het hele jaar rond, zomer en winter, minimaal 1x per maand is vereist. Hiervoor is een vergunning vereist. Ik ben uiteraard in het bezit van zo’n vergunning. Voor het vogeltrekstation ben ik dan vogelringer. Voor het vangen maak ik gebruik van zogenaamde mistnetten. Alle gevangen vogels worden voorzien van een speciale metalen ring, met een unieke code. Daarnaast worden alle gevangen vogels indien mogelijk de soort, de leeftijd en het geslacht bepaald. Ook wordt de vogel gewogen en wordt de vleugellengte opgemeten.

Kleurringen
Bij de Huismus is gekozen voor een extra ring methode. Kleurringen naast de metalen ring. Dit is gedaan omdat een Huismus erg slim is en zich heel moeilijk terug laat vangen. Door kleurringen worden de mussen individueel herkenbaar en kunnen ze op afstand worden herkend. Vervolgens is het mogelijk met behulp van een verrekijker, telescoop of sommige fototoestellen de vogel te herkennen.

De Huismus
Huismussen zitten vaak in groepen bij elkaar. Het vrouwtje is overwegend bruin gekleurd, heeft een stevige snavel, en een lichte streep boven het oog. Het mannetje is bruin met een duidelijk chocolade bruin achterhoofd en nek, een grijs voorhoofd en een zwarte keel.

Hoe kunt u meehelpen
De gekleurringde mussen zijn ook wel met het blote oog te herkennen en iedere waarneming is nuttig. Maar als de poes een geringde mus in de tuin vangt of als een geringde mus tegen het raam vliegt kunt u het nummer van de metalen ring doorgeven. Het ringen heeft alleen zin als de ringen ook worden teruggemeld. Wilt u meehelpen dan is het belangrijk voor de Huismussen de onderstaande gegevens te noteren.

 

Waarnemingen kunt u bij inleveren bij
Jurrie Ottens, De Kluft 24, 9909 CA, Spijk
Mijn voorkeur heeft E-mail :Jurry.ottens@Gmail.com
kan het niet zo, dan tel nr: 0629603159

Dorpsagenda