Het project ‘Ode aan de Stoetboom’

Het project ‘Ode aan de Stoetboom’.

Oproep foto’s stoetboom. Een overgangsritueel op de basisscholen van het Hogeland.
Anne Oldenhuis (1960 Bierum) zoekt foto’s van kinderen met de stoetboom en herinneringen van diezelfde kinderen nu ze groot zijn en terugkijken. Zij zet dit typische regionale gebruik in het spotlicht en laat de kracht van rituelen, verhalen, fantasie en onbevangenheid zien. Met medewerking van mensen uit Bierum, Spijk en de wijde omgeving maakt ze een vlaggenlijn waarin deze foto’s en herinneringen zijn verwerkt.

Meedoen?
Wilt u een bijdrage leveren aan de ‘Ode aan de stoetboom’? 
Heeft u een foto en/of herinneringen aan de stoetboom die u wilt delen?
Iedereen die ooit een stoetboom heeft gekregen kan meedoen. Stuurt u dan een e-mail naar: atelier@anneoldenhuis.nl of bellen met Anne Oldenhuis: 06-16452021

Een foto van een foto die is gemaakt met de mobiele telefoon is vaak al voldoende.

Wat doet Anne met uw foto?
Zij verwerkt de foto in de vlaggenlijn. Achterop komt uw herinnering of iets anders in overleg met u. De plattegrond van uw dorp met uw route naar school kan ook, als u geen herinnering heeft. Of de foto van een familielid of vriend/in.

Deelname is kostenloos. Dit hele project is niet commercieel van aard en zal dat ook niet worden.

(Vanwege de privacywet zijn er nog wat dingen te regelen, maar dat kan nadat u zich heeft gemeld als belangstellende om een bijdrage te leveren aan dit project. Vanwege diezelfde wet mag Anne niet zomaar foto’s van het internet plukken en gebruiken. Zij is dus echt afhankelijk van uw bijdrage.)

Het eerste deel van de vlaggenlijn is al te bewonderen bij bakker Olinga Bierum.

De hele maand augustus woont en werkt Anne in de Bierumer School, kunstenaarsresidentie Hereweg 12, Bierum.
Presentatie van de gehele vlaggenlijn: Open atelierroute Bierum op 31 augustus en 1, 7, en 8 september 2024 van 12- 17 uur, in de Bierumer school.
Eind augustus en begin september is de periode dat de stoetbomen weer gemaakt en uitgereikt gaan worden. De vlaggenlijn zal daar ook een rol gaan spelen, in ieder geval op de basisschool van Spijk.

Voor dit project komt Anne regelmatig in Bierum en ze krijgt dan vaak de vraag:
Van wie ben jij er één?
“Ik ben de oudste dochter van Dirk en Gonda Oldenhuis. Ik ben in 1960 geboren aan de Hereweg 34 Bierum. Mijn ouders runden het bedrijf van mijn opa Jan Oldenhuis. Na de geboorte van mijn zusje in 1962 verlieten we Bierum. Ik ben opgegroeid in Bierum, Nieuw-Beijerland, Apeldoorn en voor het grootste deel in Winsum waar mijn ouders vanaf 1967 een autobedrijf hadden aan de Munsterweg/Kerkstraat.”

Meer informatie over dit project vindt u op de website van Anne Oldenhuis.

Anne Oldenhuis

*Noot van de redactie:
Heb je een foto die je graag op www.spijk.net wilt laten plaatsen, gebruik dan ons contactformulier

foto’s Anne Oldenhuis: Het eerste deel van de stoetboomslinger en het eerste deel van de stoetboomslinger bij bakker Olinga Bierum

Dorpsagenda