Vier De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek

Vier De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheken Eemsdelta

Voorlezen is leuk én belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Daarom vinden De Nationale Voorleesdagen plaats van woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari 2024. In de bibliotheken Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Middelstum en Spijk worden er tijdens deze dagen allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen van 0 t/m 6 jaar en hun (groot)ouders.

Door voor te lezen leert een kind een heleboel nieuwe woorden. Daarnaast reizen we in boeken en verhalen naar alle hoeken van de wereld: we kunnen andere continenten en culturen bezoeken. Maar ook zorgt voorlezen ervoor dat een kind zich gaat herkennen in een personage. Voorlezen verruimt de wereld van een kind.

Activiteiten in de Bibliotheek
Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom voorlezen en het Prentenboek van het Jaar: Help! Een verrassing! van Miriam Bos.

Op zaterdag 27 januari om 10.30 uur kunnen kinderen en hun (groot)ouders de muzikale theatervoorstelling van Pie en Raatje bijwonen in Bibliotheek Delfzijl, die aansluit bij het Prentenboek van het Jaar: Help! Een verrassing! Suus de Eekhoorn heeft een verrassing voor August de Vos. Maar August houdt helemaal niet van verrassingen! Wat zou Suus van plan zijn? Daarnaast is de voorstelling ook op dinsdag 6 februari om 13.30 uur in Bibliotheek Appingedam te bezoeken.

Op vrijdag 26 januari om 15.00 uur kunnen kinderen en hun (groot)ouders de muzikale voorstelling van Michiel Megens bijwonen in Bibliotheek Loppersum, in het thema van het Prentenboek van het Jaar: Help! Een verrassing! Megens neemt zijn gitaar mee.

Op donderdagochtend 1 februari wordt in Bibliotheek Middelstum om 9 uur en in Bibliotheek Appingedam om 11 uur een workshop Peuterswing georganiseerd. Onder begeleiding van muziekdocent Nanda Kievit gaan kinderen en hun (groot)ouders op een ongedwongen en speelse manier aan de slag met muziek en dans.

Verder kunnen kinderen in de Bibliotheek Spijk (en Delfzijl) muziekinstrumenten maken op woensdag 24 januari van 12:30 – 13:30 uur (en donderdag 1 februari). Ook deze activiteiten sluiten aan bij het Prentenboek van het Jaar; in het boek Help! Een verrassing! houdt Suus de Eekhoorn veel van drukke en lawaaierige dingen.

Op biblionetgroningen.nl staat een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd tijdens De Nationale Voorleesdagen in de Groningse bibliotheken. Op www.biblionetgroningen.nl kun je alle activiteiten in de bibliotheken van Eemsdelta bekijken.

Prentenboek van het Jaar
Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat de Prentenboeken Top 10 centraal, met daarin de tien leukste voorleesboeken, gekozen door een deskundig comité. Eén titel wordt verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Dit jaar is dat Help! Een verrassing!, het kleurrijke prentenboekdebuut van Miriam Bos. Het is een grappig, kleurrijk en liefdevol prentenboek waarin jezelf mogen zijn op een subtiele manier centraal staat. Ontdek het Prentenboek van het Jaar of één van de andere negen getipte boeken in onze bibliotheken.

Gratis lid van de Bibliotheek
Tot 18 jaar kunnen kinderen gratis lid worden van de Bibliotheek. Kinderen die tijdens De Nationale Voorleesdagen lid worden, ontvangen het voorleesknuffeltje cadeau.

Biblionet Groningen gemeente Eemsdelta
Corine Bossink

Dorpsagenda