Museumdorpentour update!

UPDATE 5 December 2023:

Kunstproject Museumdorpentour zoekt dorpsjongeren
Een kunstwerk maken voor je eigen dorp. Samen met vrienden, dorpsgenoten en een lokale kunstenaar. Het kunstwerk wordt in de zomer van 2024 onderdeel van een kunstroute langs zes Groninger dorpen in de gemeente Eemsdelta. Dát is de Museumdorpentour!

Doe je mee?
De eerste aanmeldingen van jongeren uit de zes dorpen hebben we al. Maar er is nog plek voor meer kunstmakers. Er is sowieso plek voor jou! Je hoeft voor dit project geen ervaring te hebben of specifieke vaardigheden. Nieuwsgierigheid én goeie zin om samen iets moois te maken voor je dorp, daar gaat het ons om!

Meer informatie & aanmelden
Voor meer informatie en om je aan te melden, mag je appen, bellen of mailen met Inge:
06 149 360 75 / hallo@museumdorpentour.nl. Verder kan je ons volgen op Instagram, TikTok en Facebook. Zoek ons maar es op! Check onze fonkelnieuwe website: museumdorpentour.nl

Museumdorpentour is een kunstproject van jongeren uit zes verschillende dorpen, in samenwerking met lokale kunstenaars en andere dorpsbewoners. Het vindt plaats in het mooie en weidse dorpenlandschap van de Groninger gemeente Eemsdelta. Eind juni 2024 zijn de kunstwerken klaar en start de tour. Vanaf dat moment is de museumdorpentour toegankelijk voor publiek: Groningers én toeristen. De zes museumdorpentourdorpen zijn: Bierum, Spijk, ’t Zandt, Westeremden, Loppersum en Losdorp.

 

MUSEUMDORPENTOUR
In een notendop

Een samenvatting
Museumdorpentour is een kunstproject van jongeren vanaf elf jaar uit zes verschillende dorpen, in samenwerking met kunstenaars en andere dorpsbewoners. Het vindt deze eerste keer plaats in het mooie en weidse dorpenlandschap van de Groninger gemeente Eemsdelta.

In september 2023 gaat het project van start, eind juni 2024 zijn de kunstwerken klaar en start de tour. Het project bestaat uit een (kunst) oriëntatiefase, een maakfase en de start van de tour. Vanaf dat moment is de museumdorpentour toegankelijk voor publiek. Groningers én toeristen kunnen de kunstwerken bekijken en met de ‘Museumdorpentour-route’ langs de zes dorpen en zes kunstwerken gaan.

Bedacht door Manon
De tour is bedacht door Manon tijdens de JongerenTop Groningen in 2019: ‘Er wordt vaak gezegd dat jongeren niet graag in een dorp wonen, maar veel jongeren vinden dat juist wél leuk. Ik ook! Voor musea en kunst en voor het maken van kunst, moeten jongeren echter altijd naar grote plaatsen en steden. Dat vind ik jammer. Ik wil graag dat we in de dorpen van Groningen zélf kunst gaan maken. Dichtbij ons eigen huis. En dat we daar dan een tour van maken voor bezoekers: een museumdorpentour. Laat de mensen maar een keer naar ons toe komen!’

Even een stapje dieper
Museumdorpentour gaat uit van kunstontwikkeling door en voor jongeren in de openbare ruimte als middel om te verbinden, van elkaar te leren en samen op te trekken in het dorp. Museumdorpentour is een samenwerking tussen jongeren, dorpsbewoners, kunstenaars en betrokken partners. De kracht van dit project is dat jongeren zelf volledig inhoud en vorm geven aan de activiteiten die zij organiseren om van hun eigen dorp een museumplek te maken.

Teams en de partners
Stuurgroep. Hierin zitten de verantwoordelijke regelaars: Manon (de bedenker!), Karianne Simmers (SKEKK, ook penvoerder van het project), Daphne Wiebing (Wiebing Perspectief) en Inge Zwerver (Wadwicht – dichter, schrijver, projecten).

Werkgroepen. Dit zijn de makers. Hierin zitten jongeren, kunstenaars en (proces)begeleiders en afgevaardigden uit de dorpen.

Partners. Museumdorpentour is erg blij met de samenwerking van de volgende partners: Gemeente Eemsdelta, Cadanz Welzijn & De Bazenfabriek, Beeldhouwer Natasja Bennink, IVAK, Provincie Groningen, De Rijdende Popschool, Groninger Dorpen, Jong Goud Eemsdelta, Biblionet Groningen, Nationaal Programma Groningen.

De zes museumdorpentour dorpen
De (voorlopige) zes museumdorpentour dorpen zijn:

  • Bierum
  • Spijk
  • ‘t Zandt
  • Westeremden
  • Loppersum
  • Losdorp

Contact:
Daphne Wiebing. info@wiebingperspectief.nl/ 06-40558614
Inge Zwerver, contact@wadwicht.nl/06-14936075 
Karianne Simmers, karianne@skkek.nl/06-36163661

Maak samen met andere jongeren en kunstenaars een kunstwerk voor jouw dorp
Meedoen? Aanmelden? Meer info?
Mail, bel of app de museumdorpentour
hallo@museumdorpentour.nl 0614936075

Daphne Wiebing
Team Museumdorpentour

 

Dorpsagenda