Dorpsbelangen nieuws november 2022

MFC
Allereerst willen wij als st. Dorpsbelangen Spijk, het bestuur, alle vrijwilligers en medewerkers van het MFC feliciteren met het tot nu toe behaalde resultaat. Wat een geweldig mooi gebouw en aankleding. Een aanwinst voor Spijk waar we elkaar hopelijk regelmatig kunnen en mogen ontmoeten. Met de groep “Spieksterbos” werd onlangs een primeur beleefd tijdens een gezellig samenzijn. In de middaguren kwamen een zestigtal senioren voor een kopje koffie en een rondleiding binnen. En op vrijdag de jaarlijkse bingo. Al met al een geslaagde week en een fantastisch vooruitzicht om zo in het MFC te mogen vertoeven. Op zaterdag 10 december volgt er een miniopening.

Bestuur st. Dorpsbelangen Spijk
In de afgelopen weken hebben een tweetal dames spontaan gereageerd op de oproep om deel uit te willen maken van het bestuur van st. Dorpsbelangen Spijk. Het zijn Aafke Dijkman en Joke Arends. Aafke zal de taak van secretaris op zich nemen. Maar wij zijn nog steeds op zoek naar een of twee bestuursleden om een bestuurstaak uit te voeren om Spijk leefbaar te houden en te verbinden.

Verkoop amaryllis bollen
Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december komen wij bij u langs met de verkoop van amaryllis bollen. Dit om st. Dorpsbelangen Spijk financieel te ondersteunen. De bollen zijn gekweekt door v.d. Geest in ’s Gravenzande. (Amaranth) 1 bol voor € 7,99 en 2 bollen voor € 14,-. Graag gepast betalen. Uiteindelijk komt het geld weer ten goede aan de inwoners van Spijk.

VV Poolster
Ook het bestuur van vv Poolster kan zich verheugen met een nieuwe accommodatie en voor de binnensporters een nieuwe gymzaal. Wethouder Jan Menninga opende een inloopsessie waar belangstellenden een uiteenzetting kregen over het nieuwe gebouw en inrichting van het terrein. Met de bouw van deze gebouwen kan Spijk weer jaren vooruit en maakt Spijk nog interessanter om te wonen en te leven.

Inrichting kerkeiland
Vorige week was er in het MFC een inloopavond om te bekijken hoe het kerkeiland er uit komt te zien na herinrichting. Uit oude foto’s en ansichtkaarten, gesprekken, spreekbeurten uit vroegere jaren en cultuur historisch onderzoek is redelijk vastgesteld hoe het terrein er voor de oorlog heeft uitgezien. Het is de wens van SOGK, als eigenaar van de kerk en het terrein, de hoofdgebruiker de PKN Spijk-Losdorp, de gemeente Eemsdelta en st. Dorpsbelangen Spijk om er een mooi terrein van te maken met groen en recreatie mogelijkheden. Duidelijk is dat het oude bruggetje, in de volksmond het “Piet Baar bruggetje” weer terugkomt. Ook is duidelijk geworden dat er, door de gemeente opgestelde regel- en wetgeving, geen bomen gekapt mogen worden. In het voorjaar van 2023 wordt het kerkeiland aangepast en afgerond. Ook het eendenhok komt natuurlijk weer op zijn oude plaats.

Verlichting ’t Loug
Helaas laat het vervangen van de nieuwe lantaarnpalen in het Loug nog op zich wachten. Dit heeft te maken met een nieuwe ringaansluiting elektriciteit onder de grond en daar schijnt eerst weer onderzoek naar verricht te moeten worden. Bij het herinrichten van het kerkeiland zal er ook extra verlichting op het kerkeiland geplaatst worden in overeenstemming met ’t Loug.

Tennet
In de afgelopen maand is er een bijeenkomst georganiseerd voor alle aanliggende dorpen vanuit Tennet (hoogspanningskabel 380 KV Eemshaven – Vierverlaten) Tennet geeft aan medio mei/juni 2023 de spanning door de nieuwe bedrading te laten lopen. Het opruimen van de oude masten begint dan hierna en zal in april 2024 afgerond moeten zijn. Ale dorpen worden door een kunstenaar van een oplichtend kunstwerk voorzien, gemaakt van de oude masten. Een impressie werd deze avond getoond.

Dorpsbudget
In Garrelsweer werd door de gemeente Eemsdelta een voorlichting gegeven over het dorpsbudget 2023. Voor de oude gemeentes Appingedam en Loppersum was het nieuw. De spelregels en de wijze van aanvragen werden uitgelegd aan de aanwezigen en gezamenlijk kon met elkaar ervaringen worden uitgewisseld. Het dorpsbudget voor Spijk is het komend jaar €4000,- en €2,- per persoon. Inmiddels is er al € 2000,- euro gereserveerd voor de feestweek van 2023.
In 2022 is er geld vrijgemaakt voor: 4 mei herdenking (325,-) Bijdrage mannen Spieksterbos (550,-) reservering feestweek 2023 (1000,-) intocht Sinterklaas (250,-) vergaderkosten st DBS (300,-)

Kerstverlichting
Vorig jaar hebben een aantal inwoners van Spijk, zij die op een vitaal punt wonen, een Fairy-tail kerstverlichting van st. Dorpsbelangen Spijk ontvangen. Het verzoek is om de kerstverlichting vanaf 6 december weer te willen plaatsen in de grote vlaggenmasten, Voor “de Kamp” is een kerstboom gekocht en wordt na Sinterklaas weer opgetuigd. Kerstbomen bij de Andreaskerk worden dit jaar door de PKN gemeente aangeschaft.

Straatprijs en Individuele tuin verlichtings prijzen Kerst/Oud & Nieuw
Om uw straat of uw individuele tuin mooi uit te lichten tijdens de Kerstdagen richting 2023, stelt st. Dorpsbelangen Spijk ook dit jaar weer een aantal prijzen ter beschikking. Te weten €100,- voor de mooist uitgelichte straat en de samenwerking daartoe en € 50,-, € 40,- en € 30,- voor de mooist uitgelichte tuin. U kunt u opgeven bij dorpsbelangenspijk@hotmail.nl Zodat wij zeker weten dat uw straat of tuin niet vergeten wordt bij het beoordelen. Ook wij weten dat we in een tijd leven waarin elektriciteit de nodige kosten oplevert en zullen daar in het beoordelen rekening mee houden.

Bewonersinitiatief
Na een oproep van Edwin Broekman, de gebiedsregisseur, om met eigen ideeën te komen om Spijk op te fleuren, te vergroenen of anderszins te verbeteren zijn er meerdere voorstellen binnengekomen. Vanuit diverse bronnen zijn er gelden beschikbaar voor diverse projecten. Een van de groenprojecten is een vogeleiland achter de voetbalvelden, waar een ijsvogelwand, een plas en een kijkhut kunnen worden gerealiseerd. Dit project blijkt een breed draagvlak te hebben en hopelijk een kans van slagen. Evenals een nieuw ommetje rond “Sietje Snor”, ook weer achter de voetbalvelden langs richting Patmos en Spieksterbos. Dit zou dan weer aansluiten bij de plannen van het vogeleiland. Ook een hondenspeelveld behoort mogelijk tot de kanshebbers, maar verdient meer vooronderzoek.

Dorpskrant
Tijdens het laatste dorpsagenda overleg werd de wens uitgesproken om weer een dorpskrant uit te brengen. Het bestuur heeft zich ook positief uitgesproken en gaat onderzoeken hoe dit goed en tijdsbestendig op te zetten. Heb je ideeën of kun je hierin op welke wijze dan ook bijdragen, laat het dan weten en stuur een mail naar dorpsbelangenspijk@hotmail.nl

De dorpsvisie nog even nalezen? Dat kan middels de deze link

Thema’s & contactpersonen
Wonen: Nanco, Monique
Groen & Recreëren: Hinnie & Monique
Verkeer & Veiligheid: Hinnie & Nina

Lange Termijn
Soms delen wij informatie met u, maar blijkt achteraf dat de daadwerkelijke actie achterwege blijft. Enkele voorbeelden, straatverlichting ’t Loug, schoonmaak tunnels en herinrichting Hoofdweg Noord. Net als u betreuren wij het ook dat niet alles even snel afgehandeld/aangepakt wordt als wij zouden willen. Ondanks dat op deze, en wellicht nog wel meer punten wij niet altijd meteen een antwoord hebben, weet dat deze punten zeker ook onze aandacht hebben en wij u blijven informeren als er nieuws is. st Dorpsbelangen Spijk is afhankelijk van medewerking van derden.

Sinterklaas-envelopjes
Om de werkzaamheden van Sinterklaas en de Pieten te ondersteunen, worden er dit jaar weer de bekende bruine envelopjes huis aan huis verspreid. Graag vullen met een kleine bijdrage en dit deponeren in de bus bij COOP Buist of kindcentrum ‘t Maar. Alleen op deze wijze kan het goede werk van de Sint blijven bestaan.

NL-doet
In maart 2023 is er wederom een NL-doet. Vanuit Spijk willen we hier graag aan meedoen. In de afgelopen jaren zijn we al, in diverse samenstellingen vanuit Spijk, aan het opruimen geweest, of het schoonmaken van verkeers- en straatnaamborden, of het opruimen en opknappen van een aantal straten. Zijn er ideeën of wensen op een bepaald gebied waar we gezamenlijk aan kunnen bijdragen, laat het dan weten op dorpsbelangenspijk@hotmail.nl

Donateur worden? Dat kan! Graag zelfs
Als bestuur van st. Dorpsbelangen Spijk behartigen wij de belangen van de Spijksters. Ons doel is om samen met de inwoners ons dorp leefbaar te houden. Leefbaar in de zin van, het dorp actief houden, het dorp gezond houden voor nu en in de toekomst, zodat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten en dat mensen hier kunnen en willen (blijven) wonen. Stimuleren van initiatieven die bevorderlijk zijn voor het dorp. Contacten leggen met andere verenigingen en samen zorgen voor reuring in het dorp. Nog geen donateur maar wel interesse? Dan kunt u een mail sturen naar het algemeen mailadres. Informatie wordt u dan toegestuurd. Overweeg je om donateur te worden maar ben je er nog niet helemaal uit wat wij allemaal doen voor het dorp, klik dan hier.
Mocht je een wijziging door willen geven? Dit kan per mail of via je wijkcontactpersoon.

Jannie Pijper: Buitengebied
Hinnie Hofman: Achteromweg, Kleine Dijkstraat, Ubbenasingel,
Nina Mertens: Alberdaweg, De Kluft, Nesweg, Willem de Mérodelaan
Vacant: Tuinbouwweg, Havenweg, Redger, Vlasakker
Joke Arends: Mevr. E. Dijkhuizenlaan, Jonker, Hoofdweg Noord
Aafke Dijkman: Boterweg, Hoge Akkers, Hoofdweg Zuid, Parklaan, ’t Loug, Westersingel
Nanco Nanninga: Grote Dijkstraat, Kerkpad, Kerspelpad, Melkweg, Ripperdaweg, Spaarbankweg, Zwarteweg, De Kamp, Mr. Cornelis G. Cremerpad

Spijkster vlaggen
De Spijkster vlaggen zijn te bestellen!
Klein formaat: €35,- Groot formaat €55,-  Verkrijgbaar bij Jannie Pijper, Tweehuizerweg 5.Tel. 06-30064324. Het bedrag overmaken kan ook. Dit kan op bankrekeningnummer: NL52RABO0374501084  T.n.v. Stichting Dorpsbelangen Spijk

Bestuur Stichting Dorpsbelangen Spijk
Nanco Nanninga-voorzitter
Aafke Dijkman-secretaris dorpsbelangenspijk@hotmail.nl
Henk Pilon-penningmeester
Jannie Pijper-bestuurslid (ledenadministratie)
Vacant-bestuurslid (dorpsbudget)
Hinnie Hofman-bestuurslid (sinterklaascommissie)
Nina Mertens-bestuurslid (ledenadministratie/ NL Doet / Schoon Spijk)
Joke Arends-bestuurslid

Dorpsagenda