Atelierroute Van Eems tot Westeremden

In dit jaar 2022 bestaat de atelierroute van Eems tot Westeremden in de noordoostelijke regio van de provincie Groningen precies tien jaar. Tijd voor een feestje dus. Om dit heuglijke feit te vieren is er een kunstboekje uitgegeven. Een boekje met informatie over alle deelnemende kunstenaars en hun werk, met de titel “10 jaar ruimte voor kunst”. Burgemeester Ben Visser heeft een voorwoord geschreven. De uitgave van het boekje werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Eemsdelta, de Stichting Eemsmond, het Cultureel Platform Appingedam en een aantal adverteerders uit de gemeente Eemsdelta.

De atelierroute trekt jaarlijks honderden bezoekers uit alle windstreken van het land. De kunstenaars openen hun deuren in de weekenden van 3 & 4 en 10 & 11 september van 11.00 tot 17.00 uur. De route is in 2012 gestart om het werk van de kunstenaars die hier leven zichtbaar te maken, niet alleen voor de mensen in de omgeving , maar vooral ook voor de geïnteresseerde kunstliefhebbers ver daarbuiten. Bovendien kunnen de bezoekers op weg van het ene naar het andere atelier genieten van het prachtige Groninger landschap.

De deelnemende kunstenaars zijn:
In Westeremden: Marchien Cordes, (Pastorieweg 25) zij werkt met keramiek en oud ijzer voor beelden en multimedia voor collages en Anne-Marie Schueler (Bredeweg 27) heeft schilderijen.

In ’t Zandt aan de Hoofdstraat 4: Marilyn Josiena met portretten in klei, steen, brons en in potlood op papier en Jos Mulders: olieverf schilderijen en etsen en aan de Hoofdstraat 39 is het atelier van Edward Hölzel, waarin hij ook het werk van Rosiet Baris levendig houdt.

In Eenum aan de Gerichtsweg 2 vinden we beeldhouwer Maarten Burggraaff. 
In Jukwerd aan de Jukwerderweg 62 woont Hiwe Groenewolt (beelden) en in 
Zeerijp aan de Borgweg 87: Corrie Geurts van Kessel (schilderijen en tekeningen van bomen). Annie Bosscher (moderne kunst) vinden we in haar prachtige boerderij in Biessum (Ossenweg 31).

In Appingedam heeft Greet Dijkstra haar Galerie De Gangerie geopend, deze keer in de Dijkstraat 37 en Aletta Voorma heeft haar atelier op haar woonboot aan de Fivelkade W23 (alleen op 3 & 4 september). In Loppersum vinden we zes kunstenaars op vier adressen: aan de Molenweg 47 vinden we het atelier van Nanny ter Wiel, zij werkt in olieverf en pastel, aan de Kruisweg 25 toont Anneke Bakker haar landschappen, dorps- en stadsgezichten. Zij heeft twee gasten: Josephine Wortelboer (keramiek en brons) en Hanny Jansen (foto’s en schilderijen); aan de Nieuwstraat 6 wordt het werk van Jan Schoffelmeijer levendig gehouden en aan de Zeerijperweg 3 toont Peter van der Beek (Peerke Art) zijn kunstwerken.

In Wirdum, Stadsweg 36 vinden we het atelier van Antje Sonnenschein waarin zij haar liefde voor Groninger landschappen toont. Haar kleurrijke schilderijen doen denken aan die van De Ploeg; aan de Wirdumerweg 43 woont Sija Brouwer. Zij maakt werk met glas en maakt beelden en in Garrelsweer aan de Trekweg 1 vinden we het werk (ovengevormd glas) van Janna Schimmel (ingang + P aan de Rijksweg)

In Bierum zijn vier kunstenaars: Paula Biemans, Rolina Nell en Edith Cammenga verenigd in één gebouw, de Bierumer School aan de Hereweg 12 en Joep Hommerson kunt u vinden aan de Molenlaan 1.

In Spijk: Tenslotte vinden we in een grote boerderij in Spijk (Oostpolderweg 1) het multidisciplinair werk van Machyta.

Voor meer informatie en/of downloaden van de folder: http://www.atelierroutevaneemstotwesteremden.nl

Nanny ter Wiel

Dorpsagenda