Heropening kerk en torentje van Spiek

Heropening kerk en toren Spijk
Na een grootschalige restauratie worden de kerk en toren van Spijk op vrijdag 18 maart heropend. Het afgelopen jaar zijn de kerk en toren grondig gerestaureerd, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. Dit was noodzakelijk om het gebouw te kunnen behouden voor de toekomst. Zo was veel houtwerk van de toren aangetast of zelfs ingerot. Het metselwerk en het buitenpleisterwerk van de kerk vertoonde veel scheuren en craquelé en was plaatselijk al van de muur gevallen. De dakpannen veroorzaakten regelmatig lekkage. De restauratiewerkzaamheden werden uitgevoerd door aannemersbedrijf Sietsema uit Uithuizen. 

Opening en open dag

  • • Vrijdag 18 maart (inloop vanaf 15.00 uur) zal wethouder Pier Prins de kerk en toren officieel heropenen. Eerder heeft hij al samen met kinderen van basisschool ’t Maar de vergulde windwijzer weer boven op de toren geplaatst.
  • • Zaterdag 19 maart van 13.00 – 16.00 uur is er een open dag waarop iedereen de gerestaureerde kerk kan komen bekijken.
  • • Zondag 20 maart zal de Protestantse Gemeente Spijk-Losdorp weer een eerste dienst in de kerk houden.

Nieuw uiterlijk
Tijdens de restauratie is er onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren van de toren. Hier kwam een veel kleuriger beeld naar voren dan het wit dat het voor de restauratie was. Veel gebouwen zijn in de loop der jaren van kleur verschoten. Uit onderzoek van oude verlagen bleek dat de toren oorspronkelijk een afwerking met een zandsteen-gele kleur heeft gehad. Dit past ook erg goed bij het classicistische uiterlijk dat de toren bij de bouw in 1902 heeft gekregen.

Bakstenen hoofdje
Tijdens de werkzaamheden aan de kerk is ook een bijzondere vondst gedaan. Aan de zuidzijde kwam achter het stucwerk een bakstenen hoofdje tevoorschijn. Dit hoofdje was een sluitsteen boven een oude, dichtgemetselde ingang van de kerk uit de 13e eeuw. Eeuwenlang is dit hoofdje achter het stucwerk verborgen geweest. Na de restauratie blijft dit bijzondere mannetje of vrouwtje zichtbaar in de gevel.

Mede mogelijk gemaakt
De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door een restauratiesubsidie van de Provincie Groningen in het kader van de subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten provincie Groningen (BRRG), bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Eemsmond en door opbrengsten uit de Actie Kerkbehoud 2019.

Stichting Oude Groninger Kerken
Rebecca Compaan

*foto SOGK

Dorpsagenda