Impressie Allerzielen Bierum 2021

7 November. Het is niet koud, maar wel nat. Een paraplu komt goed van pas. De lichtjes langs de paden bewegen zachtjes in de wind. Het is een mooi gezicht. Licht in het donker. Warmte bij het verdriet dat er is en dat mensen ertoe brengt met elkaar naar de begraafplaats in Bierum te komen. Ieder heeft zo iemand aan wie hij of zij denkt. Ook al is iemand dood, buiten ons bereik, hij of zij is niet weg. Er is een naam die in ons blijft. Een naam met een heel verhaal dat wij met hem of haar hebben gedeeld. Het doet goed om die naam te laten zingen bij het vuur van de korf en het licht van de lampjes in de heg.

Het kan niet altijd zonder tranen. Maar het is beter de tranen te voelen dan helemaal niets. Je kunt ook boosheid voelen natuurlijk. Ook daar was een plek voor. Je kon ook zelf een lichtje aansteken en op het graf plaatsen. Met een tekst op het potje. Ik las: voor opa. Zo is iemand die er niet meer is er toch weer helemaal, al is het maar voor even. Een bekertje glühwein of warme chocolademelk. Even een kort gesprekje. Ook daar is een paraplu goed voor. En bij de uitgang van de begraafplaats een hartje, voor onder de riem.

Met dank aan onze sponsoren die elk jaar weer trouw met geld en goederen deze viering mogelijk maken. Alle gevers: heel hartelijk dank! Gelukkig dat de viering va Allerzielen door kon gaan. Er zijn een kleine vijftig bezoekers geweest. Wij hopen van harte dat dit voor 2022 ook weer het geval zal zijn. Ondertussen zoeken wij ook naar nieuwe mensen als versterking van ons team.

Gerard Knol


zangers: Mixed Melody

Dorpsagenda