Eerste fruitpersdag 2019 in Spijk

Op 28 september werd er door Petra v.d. Berg van Mobiele Fruitpers Golden Raand uit Uithuizen (06 – 238 831 39), ongeveer 750 kilo appelen en peren geperst tot sap. Ruim 525 liter sap is er geperst aan de Nesweg 2. Helaas was de belangstelling om dit bijzondere proces (want er blijft van een appel of peer alleen droge pulp over) van dichtbij te bekijken iets minder dan gehoopt, waardoor er voor de kleine ondernemers die zich in de tuin aan de Nesweg 2 hadden gestationeerd minder klandizie was dan verwacht!

Want naast het persen van fruit tot sap, was van Zwol Landbouw aanwezig met heerlijke boeren patat,konden de kinderen (en volwassenen) een bloem pimpen bij Stijlvol Bloemen waar men tevens terecht kon voor mooie herfst decoraties. Was Marianne Buitenwerf van Marianne’s Borduurstudio aanwezig met geborduurde handdoeken, shirts, jassen, enz. en kon er geitenkaas geproefd en gekocht worden bij Marlies Entius van Edama Kaas uit Uithuizen. Daarnaast was de Kerk aanwezig, met enkele artikelen die zaterdag 14-9 helaas niet verkocht waren tijdens de fancyfair, gehouden in het MFC. Een fair met als doel om geld in te zamelen voor de Voedselbank. Was Hinnie Hofman aanwezig die vanuit haar hobby o.a. babynestjes en pittenzakken maakt en kon er aardbeienjam, appels, appel/peren sap en appelsap gekocht worden bij onszelf. Iets wat de aankomende weken ook nog mogelijk is bij ons in de kraam (op=op), die bij de weg staat (Nesweg 2 Spijk).

Naast de mogelijkheid om lekkere dingen te kopen, konden de kinderen raden hoe zwaar de appels die op het bord lagen waren, de antwoorden varieerden van 150 gram tot 3 kilo. Het juiste antwoord was 535 gram. Het antwoord van Floris Brondsema was bijna juist en heeft het prijsje gewonnen!

Wij willen iedereen bedanken die de moeite genomen heeft om even langs te komen en hopen u volgend jaar op zaterdag 19 september (weer) te mogen begroeten.

M.v.g.
Anneke Kroeze

*Foto’s Linda Scheltens en Jan Hazeveld

Dorpsagenda