Einde oliebollentraditie na 18 jaar?

Na 18 jaar bij de familie Sikkema oliebollen te hebben gebakken, dreigt er een einde te komen aan deze traditie. Henk en Marthy hebben hun huis verkocht en worden er ook niet jonger op.

Om 01.00 uur liep voor Henk de wekker af en begon hij met de voorbereidingen. Daarvoor waren ze al dagen bezig geweest met het inkopen van alle benodigde ingrediënten. De krenten en rozijnen moesten o.a. op kamertemperatuur zijn, ja, ja, er komt wat bij kijken. Tegen tweeën kwamen Klaas en Klaas om Henk te assisteren. Het bakken kon beginnen! Langzamerhand kwamen er meer vrijwilligers binnendruppelen om o.a. de oliebollen in te pakken en te verkopen. Marthy hield zich bezig met de catering en zo nu en dan de afwas.

Om 10.00 uur begon de verkoop van oliebollen en kwamen de eerste kopers binnendruppelen. Na hun bestelling te hebben opgehaald, namen ze plaats in de schuur voor een gratis glaasje glühwein of een beker warme chocolademelk. Tijd voor een praatje, uitwisselen van de laatste nieuwtjes en gezelligheid was altijd troef.

Het was leuk om de verhalen te horen over de belevenissen van de afgelopen jaren in de oliebollen bakkerij. Ook interessant waren de verhalen over de aanschaf van professioneel gereedschap in de loop der jaren, van bakoven tot roestvrijstalen emmers

Namens de bewoners van Spijk hartelijk dank voor 18 jaar gastvrijheid.

Jan Pijper

Dorpsagenda