Alles over de balansdag met een heerlijk balansdag recept

Alles over de balansdag met een heerlijk balansdag recept

Op een balansdag eet je lekker licht en niet te veel. Een balansdag is voor iedereen anders: je vult hem in op een manier die bij jou past en met de dingen die je lekker vindt. Waar het om gaat is dat je op een aangename manier minder calorieën binnen krijgt dan de dag daarvoor, zodat je dat feestje, die borrel of dat lekkere etentje kunt compenseren. Met de volgende regels kan er eigenlijk niets misgaan.

1. Eet drie maaltijden. Sla nooit een maaltijd over! Zeker niet op een balansdag. Het is een handige manier om calorieën te sparen hoor ik je denken, maar je maakt het jezelf alleen maar moeilijker. Als je het ontbijt overslaat, zul je later op de ochtend veel meer honger hebben waardoor je meer gaat eten. Verder zorgt het ontbijt dat je motor (de verbranding) weer aangaat voor de dag.

2. Volg de schijf van vijf. Iedereen kent hem wel. De vijf vlakken waar de gezonde voedingsmiddelen in staan. Als je deze vlakken volgt zit je altijd goed. Neem de aanbevolen hoeveelheden, deze leveren alle stoffen die je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Verdeel ze over het ontbijt , de lunch en diner en varieer zoveel je kan.

3. In principe krijg je met drie balansdag-maaltijden alles binnen wat je nodig hebt, en niet teveel calorieën. Alles dat je buiten je maaltijden eet telt als extraatje, ook een tweede keer opscheppen of een extra appel of boterham. Die kun je dus op de balansdag beter laten staan. Als je tussen de maaltijden door wat flauw wordt of gewoon zin hebt in iets, mag je best iets eten. Neem wat kerstomaatjes, komkommer, reepjes paprika of andere rauwkost.

4. Waar je op een balansdag wel veel van mag eten zijn groenten. Groenten leveren veel voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën.

Zoetzure salade voor 2 personen.

Benodigheden:

200 gr. witte kool
4 stengels bleekselderij
200 gr. waspeen
1 bosui
1 eetlepel olie
1 eetlepel ketjap manis
2 eetlepels balsamico azijn
1 theelepel suiker
1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
citroensap

Bereiding:

Snijd de kool in smalle repen, de bleekselderij in boogjes, de wortel in staafjes en de bosui in ringen.

Verwarm de olie in een wok en roerbak de groenten in 4 minuten. Voeg de ketjap, balsamicoazijn, suiker en vijfkruidenpoeder toe. Laat de groenten afkoelen en maak op smaak met peper en wat citroensap.

Lekker met karbonade en aardappelen.

Per portie:

110kcal, 3 gr. eiwit, 5 gr. vet, waarvan 1 gr. verzadigd vet, 13 gr. koolhydraten, 6 gr. vezel.

Voedingswaarde inclusief een karbonade en enkele krieltjes en een sauslepel jus:

450 kcal, 27 gr. vet, waarvan 4 gr. verzadigd vet, 39 gr. koolhydraten, 8 gr. vezels.

Bron: Voedingscentrum

De krieltjes en de waspeen zijn deze week in de aanbieding bij Coop in Spijk!

Kitty Wiersema
FB amgv
Tel: 0638906338
 

Dorpsagenda