Jan Wierenga.


Eergisteren werd bekend dat vier tehuizen van de Zonnehuisgroep gaan sluiten. Uiteraard is voor Spijksters de Luingaborg daarvan de meest aansprekende. Bijna iedereen die ik er over sprak, of over hoorde spreken, sprak het vermoeden uit, dat de oudjes plaats moesten maken voor asielzoekers. Dat het overheidsbeleid wat tot de sluiting van de tehuizen heeft geleid al lang voor de grote stroom vluchtelingen was ingezet, vergeten velen gemakshalve. In de discussie hier in Spijk, maar ook verder in den lande, ontbreekt vaak elke nuancering. De ophitsende toon van Geert Wilders en zijn PVV-trawanten wordt klakkeloos overgenomen.
Het was mijn bedoeling hierover een column te schrijven, tot dat ik deze week in het Dagblad van het Noorden een column las van Jan Wierenga. Hij verwoordt op een mooie manier mijn gedachten. Vandaar dat u zijn verhaal hieronder kunt lezen.

Vluchtelingen
Het zijn barre tijden. In Nederland is de democratie opgedoekt en via een bloedige staatsgreep vervangen door een repressief generaalsbewind, dat op zijn beurt wordt bestreden door protestantse en katholieke milities, die elkaar ook onderling naar het leven staan. Wie niet wordt opgepakt door het regime loopt de kans te worden geëxecuteerd door de fundamentalisten, die worden gesteund door de Verenigde Staten. Amerikaanse vliegtuigen bombarderen strategische doelen om de infrastructuur van het bewind te vernietigen. Rijn, Maas en Waal kunnen al niet meer normaal worden overgestoken; het spoorwegnet ligt nagenoeg plat. De ziekenhuizen liggen vol burgerslachtoffers. Niemand is zijn leven zeker en veel Nederlanders proberen weg te komen. Ook in de landen om ons heen heerst het geweld, aangejaagd door een ongekende voedselschaarste en een gierende inflatie.
Vooral Noord-Afrika is een gewilde regio voor Westerse vluchtelingen, met name de jonge democratie Libië. Daarheen leiden uit het verscheurde Europa twee vluchtroutes: veelal in stinkende vrachtwagens: een westelijke over de Alpen naar Italië en een oostelijke via Macedonië naar Griekenland. Wie genoeg geld heeft kan zich daar aan boord wurmen van een van de gammele boten die op Noord-Afrika varen. Vaak gaat het mis; op de Libische tv zijn vrijwel dagelijks vreselijke beelden te zien van Nederlanders, Duitsers of Fransen die levenloos aanspoelen op de kust. De foto van een verdronken kind uit Groningen werd wereldnieuws.
Bovenstaand verzonnen beeld is lang niet compleet; er zijn nog veel meer gruwelijkheden te vertellen. Maar gelukkig is dit stukje daarvoor te klein.

Jan Wierenga
Dagblad van het Noorden

7 gedachten over “Jan Wierenga.

  • 10 oktober 2015 om 10:06
    Permalink

    Wel een beetje kort door de bocht om heel Spijk over één kam te scheren…

    • 10 oktober 2015 om 20:33
      Permalink

      Martin toch, wat een heftige reactie! Waar lees je dat? Zie ook onderstaande reactie van columnist… Die “bijna iedereen waar de schrijver het over heeft, is bij lange na niet het halve dorp… Een beetje relativeren aub…

  • 10 oktober 2015 om 12:30
    Permalink

    Uit de tekst is absoluut niet te lezen, dat ik heel Spijk over één kam scheer. Dat is ook geenszins mijn bedoeling.
    Piet-Jan Schalk

  • 11 oktober 2015 om 10:33
    Permalink

    De PVV komt op voor de gewone mensen, is vaak wat je hoort.
    Wist u dat:
    De PVV in haar verkiezingsprogramma voor behoud van de verzorgingsstaat is maar vervolgens tegen de voorstellen stemt om de armoede aan te pakken?
    Tegen gelijke rechten op WW en ziektewet voor flexwerkers, voor bezuinigingen op jonggehandicapten en sociale werkplaatsen en voor het verlagen van de huurtoeslag is?
    De PVV voor meer marktwerking in de zorg is?
    Voor het leenstelsel in de masterfase is?
    De PVV TTIP steunt? Terwijl de club constant roept dat er niet meer bevoegdheden naar Europa mogen. Dit vrijhandelsverdrag verkwanselt hiermee nog meer van onze soevereiniteit.
    De PVV het prima vindt dat mensen met een uitkering gratis werken en daarmee wel hele goedkope arbeidskrachten worden voor de werkgever?

  • 11 oktober 2015 om 10:34
    Permalink

    Overigens zijn al deze feiten eenvoudig te controleren op de stemmingsuitslagen van de Tweede Kamer.

  • 12 oktober 2015 om 12:24
    Permalink

    Zoveel mensen, zoveel meningen, een ieder heeft net als ik zo zijn visie op toestanden die plaats vinden in de wereld.
    Wij zijn gelukkig nog steeds onthouden van het vele leed wat er overal plaats vind, dat is nog steeds een feit.
    Verder laat ik het hierbij.

    • 13 oktober 2015 om 09:05
      Permalink

      Wat bedoelt u daar nu precies mee?

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda